ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής

Βαρώσια: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής
AP Photo / Petros Karadjias

Στις 15:00 τοπική ώρα την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα εξετάσει αίτημα της Κύπρου βάση του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθούν από την βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο – που θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση – και μέσω τηλεδιάσκεψης από την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ρώσος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βασίλι Νεμπένζια αναμένεται να διαβάσει δήλωση προς τον Τύπο, στην οποία έχουν συμφωνήσει ομόφωνα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στις επαφές της στη Λευκωσία, τη Νέα Υόρκη και τις πρωτεύουσες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί η προεδρική δήλωση να μην περιορίζεται στην επαναβεβαίωση των σχετικών ψηφισμάτων και στην καταδίκη της απόφασης, αλλά να ζητά την ανάκληση της απόφασης και την αντιστροφή των ενεργειών που έγιναν.

Σημειώνεται πως στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και τη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφαλά, o Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ