ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Με απείλησε ο Ερντογάν για να μην είμαι υποψήφιος

Ακιντζί: Με απείλησε ο Ερντογάν για να μην είμαι υποψήφιος
O Μουσταφά Ακιντζί (αριστερά) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε φωτογραφία αρχείου από την υποδοχή του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, στις 10 Ιουλίου του 2018 AP Photo/Petros Karadjias

Κρατική υπηρεσία της Τουρκίας που υπάγεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και την οικογένειά του για να μην είναι υποψήφιος στις παράνομες εκλογές που θα γίνουν αύριο, Κυριακή, στην κατεχόμενη Κύπρο. Την καταγγελία έκανε ο ίδιος ο Ακιντζί, σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκοκυπριακού σταθμού, στην οποία συμμετείχε εν όψει των «εκλογών».

«Ξέρετε υπάρχουν υπηρεσίες στην Τουρκία που υπάγονται στον πρόεδρο» είπε ο Ακιντζί και συμπλήρωσε:

«Μου μεταφέρθηκε δυστυχώς μέσω του διευθυντή του γραφείου μου το μήνυμα ότι “θα ήταν καλύτερα για εσένα, την οικογένειά σου και τους δικούς σου να μην είσαι υποψήφιος”».

Μετά το επεισόδιο αυτό, ο Μουσταφά Ακιντζί διευκρίνισε ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Τουρκίας στη Λευκωσία, ωστόσο αυτός δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα διέψευσε όσα υποστηρίζει ο Ακιντζί. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται: «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του κάθε Τουρκοκύπριου ξεχωριστά, καθώς και για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών. Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει με ανακοινώσεις μας τα προβλήματα που προκαλεί η χρησιμοποίηση της Τουρκίας ως αντικείμενο προεκλογικής σύγκρουσης».

Απροκάλυπτα υπέρ του Τατάρ

Η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, στηρίζει ανοιχτά στις παράνομες «προεδρικές» εκλογές της Κυριακής στα κατεχόμενα τον εκλεκτό της και νυν πρωθυπουργό, Ερσίν Τατάρ, έναντι του νυν «προέδρου», Μουσταφά Ακιντζί.

Τουρκικά μέσα που ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν κατηγορούν τον Ακιντζί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, ενώ την περασμένη Πέμπτη, σε μία κίνηση στήριξης του Τατάρ, οι κατοχικές αρχές άνοιξαν το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην περίκλειστη από το 1974 πόλη της Αμμοχώστου.

Η απόφαση του ανοίγματος της παραλίας ανακοινώθηκε μάλιστα δύο ημέρες νωρίτερα από τον ίδιο τον Ερντογάν, στην Αγκυρα, παρουσία του Τατάρ.

Η κίνηση αυτή οδήγησε στην κατάρρευση της κατοχικής κυβέρνησης, καθώς ο «κυβερνητικός» εταίρος Κουντρέτ Οζερσάι διαμαρτυρήθηκε τι δεν είχε ενημερωθεί.

Οι καταγγελίες για απροκάλυπτη παρέμβαση της Αγκυρας υπέρ του Τατάρ στις «εκλογές» της Κυριακής πληθαίνουν. Η τελευταία καταγγελία αφορά στην παροχή 2.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 215 ευρώ) σε 10.000 Τουρκοκύπριους και έποικους, με το πρόσχημα του κοινωνικού βοηθήματος στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Δείτε εικόνες από το άνοιγμα των Βαρωσίων από τον δικτυακό τόπο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yeni Duzen:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ