ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι – Αποφασίζουν για την επιρροή Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Κύπρος: Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι – Αποφασίζουν για την επιρροή Ερντογάν στα Κατεχόμενα
Ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ με το εκλογικό του επιτελείο AP Photo / Nedim Enginsoy

Τον νέο τους ηγέτη καλούνται να εκλέξουν την Κυριακή οι Τουρκοκύπριοι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ παράλληλα θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τις «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» - μελών του «ανωτάτου εκλογικού δικαστηρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, στις σημερινές «εκλογές» έχουν θέσει υποψηφιότητα 11 πολιτικά πρόσωπα, από τα οποία τα επτά κατέρχονται ως ανεξάρτητα, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα ως κομματικά.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα είναι οι εξής:

  • Ερσίν Τατάρ (κομματικός υποψήφιος, ΚΕΕ)
  • Τουφάν Ερχιουρμάν (κομματικός, ΡΤΚ)
  • Ερχάν Αρικλί (κομματικός, ΚΑ)
  • Φουάτ Τσινέρ (κομματικός, κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας),
  • Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος)
  • Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος)
  • Αχμέτ Μποράν (ανεξάρτητος)
  • Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος)
  • Αλπάζ Ουζ (ανεξάρτητος)
  • Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος)

Ο Ερσίν Τατάρ αποτελεί τον «εκλεκτό» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στον αντίποδα ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε διατελέσει ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, έχει ήδη καταγγείλει ότι δέχθηκε απειλές από το καθεστώς Ερντογάν, για να μη θέσει υποψηφιότητα.

Κατά τα λοιπά, ανά «επαρχία», στην Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων σε αυτές τις «εκλογές» είναι 198.867. Οι 738 κάλπες θα λειτουργήσουν μεταξύ των ωρών 08:00 και 18:00 και γύρω στις 22:00 αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη και για το «δημοψήφισμα».

Σημειώνεται πως αν μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β' γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Οι «εκλογές», πάντως, στο ψευδοκράτος γίνονται στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» να καλεί τους ψηφοφόρους να υπακούσουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προσέλθουν στις κάλπες φορώντας μάσκα και τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Εξάλλου, οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να ψηφίσουν και στο δημοψήφισμα για «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» – μελών του «ανωτάτου εκλογικού δικαστηρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ