ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Στο Λουξεμβούργο ο Νίκος Χριστοδουλίδης για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κύπρος: Στο Λουξεμβούργο ο Νίκος Χριστοδουλίδης για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί εκεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τη Σύνοδο του Συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν μεταξύ άλλων οι τρέχουσες εξελίξεις στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, την Κιργιζία, τη Μοζαμβίκη και τη Βενεζουέλα, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινα, για την κατάσταση στη Λευκορωσία, για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς και την συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Περαιτέρω, θα έχουν στρατηγική συζήτηση για την πολυμέρεια, με έμφαση στις προοπτικές ενεργότερης εμπλοκής και δράσης της ΕΕ στο διεθνές πεδίο.

Κατά τη συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις και υπό το φως των σχετικών Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, ως επίσης για την προκλητική έκδοση νέας παράνομης Navtex από την Τουρκία για διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων σε περιοχή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κύπριος υπουργός Άμυνας: Πειρατική η στάση της Τουρκίας σε Βαρώσια και ΑΟΖ

Κύπρος: Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι – Αποφασίζουν για την επιρροή Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal Bin Farhan Al Saud, στο οποίο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell, και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης αναμένεται να ανταλλαγούν απόψεις για τις σχέσεις και τη συνεργασία ΕΕ - Σαουδικής Αραβίας, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο πλευρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει αυθημερόν από το Λουξεμβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ