ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Σε εξέλιξη οι «εκλογές» στα κατεχόμενα - Τι δήλωσαν Ακιντζί και Τατάρ

Κύπρος: Σε εξέλιξη οι «εκλογές» στα κατεχόμενα - Τι δήλωσαν Ακιντζί και Τατάρ

Ομαλά εξελίσσεται η «εκλογική διαδικασία» στα κατεχόμενα, με τους Τουρκοκύπριους να προσέρχονται στις κάλπες κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να εκλέξουν το νέο τους ηγέτη.

Σε δηλώσεις του ο νυν ηγέτης των Τ/κ και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή».

Από την πλευρά του ο συνυποψήφιος για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε.

«Αφήσαμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο» ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανεξάρτητος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα των Βαρωσίων, κάλεσε τους Τ/κ να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ σημείωσε πως σήμερα γίνεται ένα πολύ καλό ξεκίνημα για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Σερντάρ Ντενκτάς από το Δημοκρατικό Κόμμα, γιος του Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Μέχρι τις 11.30 το πρωί ψήφισαν 17% στη Λευκωσία, 14,35% στην χερσόνησο της Καρπασίας (Τρίκωμο), 12,23% στην Αμμόχωστο, 12,1% στη Λεύκα, 1,4% στην Μόρφου και 9,6% στην Κερύνεια.

Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.

Οι υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα είναι οι εξής:

  • Ερσίν Τατάρ (κομματικός υποψήφιος, ΚΕΕ)
  • Τουφάν Ερχιουρμάν (κομματικός, ΡΤΚ)
  • Ερχάν Αρικλί (κομματικός, ΚΑ)
  • Φουάτ Τσινέρ (κομματικός, κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας),
  • Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος)
  • Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος)
  • Αχμέτ Μποράν (ανεξάρτητος)
  • Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος)
  • Αλπάζ Ουζ (ανεξάρτητος)
  • Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος)

Ο Ερσίν Τατάρ αποτελεί τον «εκλεκτό» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στον αντίποδα ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε διατελέσει ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, έχει ήδη καταγγείλει ότι δέχθηκε απειλές από το καθεστώς Ερντογάν, για να μη θέσει υποψηφιότητα.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ανά «επαρχία», στην Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων σε αυτές τις «εκλογές» είναι 198.867. Οι 738 κάλπες θα λειτουργήσουν μεταξύ των ωρών 08:00 και 18:00 και γύρω στις 22:00 αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη και για το «δημοψήφισμα».

Σημειώνεται πως αν μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β' γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Οι «εκλογές», πάντως, στο ψευδοκράτος γίνονται στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» να καλεί τους ψηφοφόρους να υπακούσουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προσέλθουν στις κάλπες φορώντας μάσκα και τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Εξάλλου, οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να ψηφίσουν και στο δημοψήφισμα για «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» – μελών του «ανωτάτου εκλογικού δικαστηρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ