ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακσόι: Οι διερευνητικές δεν αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες

Ακσόι: Οι διερευνητικές δεν αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες
Screengrab/YouTube

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Παράλληλα, έδωσε σκληρή απάντηση στον Νίκο Δένδια, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία, έχει ως στόχο να παραπλανήσει το κοινό».

Έπειτα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «με τον ίδιο τρόπο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ότι στις διερευνητικές επαφές τίθεται ένα μόνο θέμα. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι να υπάρξει λύση σε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που σχετίζονται μεταξύ τους», απορρίπτοντας τη θέση της Αθήνας ότι στις διερευνητικές θα συζητηθεί μόνο το θέμα της δικαιοδοσίας στις θαλάσσιες ζώνες.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα Βαρώσια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επίσης ανέφερε ότι «οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν» κατηγορώντας την Ελλάδα για έλλειψη ειλικρίνειας.

Τέλος, αναφερόμενος στην τουρκική Navtex που ανακοινώθηκε για την 28η Οκτωβρίου ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, σημείωσε ότι αποτελεί «απάντηση» στην ελληνική NAVTEX για τις 29 Οκτωβρίου, που παραβιάζει τη συμφωνία του 1988.

Δένδιας: Βαρώσια και Navtex δυναμιτίζουν το κλίμα

«Βαρώσια και Navtex δυναμιτίζουν το κλίμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας και σημείωσε ότι «η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία, ούτε μονοδιάστατη, αλλά γενική και διαρκής».

Στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο κ. Δένδιας, υπογράμμισε επίσης ότι «η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει παράνομες ενέργειες, εκβιασμούς και απειλές».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα του ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων, θα συζητηθεί αύριο, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Δένδιας: Στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ