ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της κρίσης εν μέσω πολιτικής σύγκρουσης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της κρίσης εν μέσω πολιτικής σύγκρουσης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση των ελαφρυντικών για τους διευθύνοντες και τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος του τριμελούς Εφετείου, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει τι ελαφρυντικά και σε ποιον αναγνωρίζεται. Από την απόφαση αυτή θα εξαρτηθούν στο μέγιστο βαθμό οι ποινές που θα επιβληθούν στη συνέχεια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα ελαφρυντικά, υπεράσπιση, πολιτική αγωγή και εισαγγελέας θα τοποθετηθούν επί των ποινών.

Λογικά η έδρα θα ανακοινώσει την τελική απόφασή τη Δευτέρα το βράδυ ή την Τρίτη το πρωί, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η πιο σημαντική πολιτικά δίκη στην ελληνική ιστορία από την εποχή της δίκης των πρωταιτίων της χούντας.

Τι αλλάζει με τα ελαφρυντικά

Υπενθυμίζεται ότι επτά χρυσαυγίτες καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, 43 για ένταξη σε εγκληματικής οργάνωσης και επτά για πλημμελήματα.

Χωρίς ελαφρυντικά, οι ποινές είναι 5-15 χρόνια για τους διευθύνοντες και 5-10 για τα μέλη. Με ελαφρυντικά πάνε 2-8 για τους διευθύνοντες και 1-5 για τα μέλη. Για τους καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό.

Ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση του Λαγού

Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» και άλλοι φορείς καλούν σε συγκέντρωση για αύριο το πρωί στο Εφετείο, ζητώντας την παραδειγματική καταδίκη των χρυσαυγιτών. Από την άλλη μεριά, η αστυνομία απαγόρευσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους καταδικασθέντες που κάλεσε ο καταδικασμένος πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και εν ενεργεία ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Εκδίδεται, αργότερα σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, δελτίο Τύπου περί απαγόρευσης της αναγγελθείσης συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων».

Πολιτική σύγκρουση

Οι δικαστές θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους εν μέσω μιας πολύ σκληρής και πολύ τοξικής σύγκρουσης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος στήριξε τη Χρυσή Αυγή.

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Αυγής κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν βαρύτατες κατηγορίες.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε:

«Σε κομβικά σημεία της νεότερης Ιστορίας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή σε πολλές περιπτώσεις. Όταν ήταν στην Αντιπολίτευση σύμπλευσε με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη για να ρίξει την Κυβέρνηση Σαμαρά. Αντιθέτως, ο κ. Δήμας είπε ότι δεν θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ψήφους της Χρυσής Αυγής -για παράδειγμα στην περίπτωση του εκλογικού νόμου- και έλεγε ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».

Σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποίησε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε επικοινωνιακά σόου, όπως στο Καστελόριζο. Και σε πολλές άλλες, ακόμη και μέχρι πρόσφατα, έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τις ποινές και να μην υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Κι όλα αυτά, προκειμένου να φτάσει η Χρυσή Αυγή μέχρι τις εκλογές του 2019, μήπως και μπορέσει να κόψει την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία.»

Για να του απαντήσει ο Νάσος Ηλιόπουλος:

«Ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω της διεξαγωγής της δίκης, είχε χαρακτηριστικά πει "η Χ.Α. είναι σαν να μην υπάρχει" και είχε χρησιμοποιήσει ξανά τη θεωρία των δύο άκρων. Δήλωση για την οποία πανηγύριζαν οι υπόδικοι τότε νεοναζί. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τα συγκροτήματα που συστηματικά ξέπλεναν τους νεοναζί, με στημένα ρεπορτάζ για προστασία ηλικιωμένων στα ΑΤΜ.

Η ΝΔ., που βρέθηκε με τους νεοναζί στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που λίγες μέρες πριν από την απόφαση διόρισε παράνομα την Ζαρούλια στη Βουλή και που ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά συνομιλούσε με τους Χρυσαυγίτες, καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτική. Ο λαός έχει μνήμη και θυμάται ποιοι ξέπλεναν τους νεοναζί.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ