ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για τουρκική Navtex: Να μας εξηγήσει η κυβέρνηση σε τι περιοχή γίνεται

ΣΥΡΙΖΑ για τουρκική Navtex: Να μας εξηγήσει η κυβέρνηση σε τι περιοχή γίνεται
AP Photo/Burhan Ozbilici

Ανακοίνωση για τη «νέα παράνομη τουρκική Navtex» μέσω της οποίας επιτίθεται στην κυβέρνηση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

«Ο κ. Μητσοτάκης, που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν "έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή" και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιοδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, τονίζει πως ο πρωθυπουργός «οφείλει επίσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή "περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα", όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ».

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtext για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis, οι οποίες φτάνουν πολύ κοντά στα νότια παράλια του Καστελόριζου.

Το πρωί της Δευτέρας το ερευνητικό επέπλευσε και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται στην θαλάσσια περιοχή των ερευνών.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης ATAMAN και CENGİZHAN, σύμφωνα με τη νέα Navtexτης Τουρκίας προς ναυτιλλομένους.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της νέας Navtex προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για «ευθεία απειλή» κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ