ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να δημιουργούν στους ευρωπαίους κρίση εκτίμησης

Αναστασιάδης: Οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να δημιουργούν στους ευρωπαίους κρίση εκτίμησης
AP Photo / Petros Karadjias

Μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους, πως οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να τους δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης, έστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, αλλά που επεκτείνονται στην Ελλάδα, δεν χωράει αμφιβολία ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία αναμένουν ότι θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές αρχές στην Κύπρο άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, σημείο διέλευσης προς το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Κατά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, επιτράπηκε η είσοδος σε πολίτες αλλά και σε λειτουργούς του Τύπου υπό το βλέμμα των «αστυνομικών δυνάμεων» του καθεστώτος καθώς και του κατοχικού στρατού. Η διέλευση στην περιοχή θα επιτρέπεται έως τις 17.00 το απόγευμα.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο κατοχικός πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «αποκαθιστούμε το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο. Περπατούμε όλοι μαζί από το ανοικτό Βαρώσι προς ένα νέο μέλλον» παραφράζοντας ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα που είναι το #προςένανέομέλλον.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε ότι προ ολίγων ημερών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης.

«Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία προκαλεί με νέα NAVTEX και στέλνοντας το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων κοντά στο Καστελόριζο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ