ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Αντι-ΝΑVTEX για το Καστελόριζο με φόντο τον πλου του Oruc Reis

Τουρκία: Αντι-ΝΑVTEX για το Καστελόριζο με φόντο τον πλου του Oruc Reis

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Την ώρα που το Oruc Reis πλέει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα εξέδωσε αντι-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική αντίστοιχη οδηγία.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται συνέχεια στο «πόλεμο» των NAVTEX, που άρχισε με την τουρκική οδηγία για το Καστελόριζο, βάσει της οποίας το Oruc Reis «έλυσε» κάβους από το λιμάνι της Αττάλειας, βάζοντας πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην τουρκική NAVTEX απάντησε η Ελλάδα με αντι-ΝAVTEX και αργά το βράδυ η Αγκυρα απάντησε με νέα NAVTEX για την ίδια περιοχή.

Η ελληνική αντι-Νavtex

Με την έκδοση αντί-Navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής αποφάσισε να βγάλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Η αντί-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλόριζου «αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελλόριζου. Στην περιοχή αυτή αρμοδιότητα έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.

Η ελληνική αντί-Navtex

ZCZC HA79
112335 UTC OCT 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20
KASTELORIZO SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.
NNNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ