ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή στα νησιά

Μηταράκης: Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή στα νησιά
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αποτελεί πύλη εισόδου της Ευρώπης για μετανάστες θέλησε να στείλει ο Νότης Μηταράκης και επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι μηδενική μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

«Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα. Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών», είπε στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τις νέες δομές σε Κω, Σάμο και Λέρο.

Σε ότι αφορά στις νέες δομές, είπε ότι:

  • Στη Σάμο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρ. και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων.
  • Στην Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», του Δήμου Κω, σε έκταση περίπου 67 στρ. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται ΚΥΤ. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.
  • Στη Λέρο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει.

Αναφορικά με το έργο, είπε ότι είναι 100% χρηματοδοτούμενο από πόρους της ΕΕ και θα ανατεθεί ενιαία και για τα 3 νησιά καθώς με την ταυτόχρονη ενιαία ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωσή του, είναι εφικτή η άμεση και ουσιώδης αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ακόμη, πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να έχει τόσους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ