ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Υπάρχει δημοσιονομική και ταμειακή ετοιμότητα

Σκυλακάκης: Υπάρχει δημοσιονομική και ταμειακή ετοιμότητα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας που αυτή προκαλεί η χώρα διαθέτει δημοσιονομική και ταμειακή ετοιμότητα για να ανταποκριθεί και στα δυσμενή σενάρια εξέλιξης της πανδημίας, έστειλε από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η βασική αβεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα της πανδημίας. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Εκεί ο προϋπολογισμός κάνει την εκτίμηση ότι θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία μέχρι και τον Απρίλιο 2021 και θα έχουμε σοβαρή επίπτωση στον τουρισμό – δεν θα ανακάμψει με ταχύτητα στα επίπεδα του 2019 και θα πάει σε ποσοστό 60% του 2019», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ ότι ο κορωνοϊος θα σέρνεται για τα επόμενα 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη πάντως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει και τα δύο σενάρια: το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο, ωστόσο, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα δύο σενάρια». Όπως είπε, «το 2021 έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα λόγω της ισχύος της ρήτρας γενικής διαφυγής και τη στήριξη της ΕΚΤ και εταίρων. Από το 2022 και μετά μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διατηρήσουμε δημοσιονομική ευστάθεια».

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος ανέφερε πως «πιθανότατα η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη απ΄αυτή που εκτιμάμε».

Επεσήμανε πως οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και έκανε λόγο για μεγάλη δημοσιονομική επιδείνωση το 2020, της τάξης των 10 μονάδων του ΑΕΠ.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακραία ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά από το 1ο τρίμηνο του 2020, πριν την πανδημία.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τα κόμματα της που μιλούν για «λανθασμένη πολιτική» της κυβέρνησης, να εκθέσουν τις εκτιμήσεις τους για την ύφεση το 2020 και την ανάπτυξη το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ