ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Cyprus Papers: Πιθανή απεργία βουλευτών για να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής

Cyprus Papers: Πιθανή απεργία βουλευτών για να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής

Το σκάνδαλο των Cyprus Papers που αποκάλυψε το Al Jazeera οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις την  πολιτική ζωή της Κύπρου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, υπάρχει το ενδεχόμενο βουλευτές να κατέβουν σε απεργία, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δημήτρη Συλλούρη. Ο ίδιος ο κ. Συλλούρης έχει δηλώσει ότι δεν παραιτείται, αλλά θα απέχει από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, το κυπριακό Σύνταγμα δεν προβλέπει κατάσταση όπου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέχει των καθηκόντων του. Ήδη ορισμένοι παρατηρητές κάνουν λόγο για συνταγματική κρίση.

Το σκάνδαλο

Το σκάνδαλο των Cyprus Papers αποκαλύφθηκε από την Ερευνητική Μονάδα του Al Jazeera. Δημοσιογράφοι του καναλιού παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι Κινέζου υπηκόου ο οποίος ήθελε να προμηθευτεί κυπριακό διαβατήριο, εντασσόμενος στο σχετικό πρόγραμμα για όσους επενδύουν μεγάλα ποσά. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι ο υποτιθέμενος «επενδυτής» δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, αφού όπως ρητά δήλωναν οι δημοσιογράφοι-"εκπρόσωποί" του, είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Στο ρεπορτάζ βλέπουμε τους δημοσιογράφους-ερευνητές να συναντούν δικηγόρους στην Κύπρο, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη (από το ΔΗΣΥ), οι οποίοι τους πληροφορούν ότι οι «προβληματικές περιπτώσεις» παίρνουν διαβατήριο αν καταβάλλουν περισσότερα χρήματα. Στο ντοκιμαντέρ εντυπωσιάζει η άνεση με την οποία περιγράφεται η παράνομη συναλλαγή.

Στο ζήτημα εμπλέκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού τα κυπριακά διαβατήρια είναι διαβατήρια της ΕΕ και οι κάτοχοί του μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης. Δηλαδή μέσω της συναλλαγής, ανοίγει παράθυρο για είσοδο στην ΕΕ εγκληματικών στοιχείων.

Η απεργία

Μετά το σκάνδαλο και ύστερα από απαίτηση του ΑΚΕΛ, ο Χριστάκης Τζιοβάννης παραιτήθηκε. Ωστόσο, ο Δημήτρης Συλλούρης παραμένει στην «ενδιάμεση» κατάσταση της αποχής. Ο κ. Συλλούρης με επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα δηλώνει ότι δεν θα εμποδίσει ενδεχόμενη άρση της ασυλίας τοη στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

Σήμερα η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίασή της σε ένδειξη αποδοκιμασίας για τον κ. Συλλούρη. Ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου, πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η κυπριακή κοινωνία έχει απόλυτο δίκαιο που μας βλέπει και μας φτύνει. Δώσαμε το δικαίωμα.»

Προσέθεσε ότι δεν θεωρεί πως είναι απεργία βουλευτών, αλλά ένα πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή Θεσμών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών, την πρώτη απεργία βουλευτών στην ιστορία της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να παραιτηθεί στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης πρέπει να παραιτηθεί.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έστειλε επιστολή στον κ. Συλλουρή, ζητώντας του και αυτός να παραιτηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ