ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Θρίλερ με την πορεία του τουρκικού σεισμογραφικού - Έδωσε στίγμα μετά από 24 ώρες

Oruc Reis: Θρίλερ με την πορεία του τουρκικού σεισμογραφικού - Έδωσε στίγμα μετά από 24 ώρες
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Έδωσε στίγμα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis μετά από σχεδόν 24 ώρες μέσω του συστήματος γεωγραφικού προσδιορισμού. 

Λίγο μετά τις 19:00, το στίγμα του καταγράφεται περίπου στα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, δηλαδή στο νότιο άκρο της τουρκικής παράνομης NAVTEX.

Σημειώνεται πως τα συνοδευτικά του, δεν έχουν δώσει ακόμα στίγμα.

Δείτε εικόνες:

Υπενθυμίζεται πως το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας και κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή στην περιοχή από την πρώτη στιγμή.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, ενώ επί 24 ώρες είχε κλειστό τον πομπό του.

Το τουρκικό σεισμογραφικό κινείται με χαμηλές ταχύτητες, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμογραφικές έρευνες.

Προκλήσεις Ντονμέζ

Ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» των ελληνοτουρκικών στο... κόκκινο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε σήμερα πως το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως σήμερα αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο.

Ο κ. Ντονμέζ δήλωσε πως το Oruc Reis έφτασε χθες στην περιοχή που ορίζεται από την -παράνομη- Navtex και έκανε κάποιες δοκιμές.

Πέτσας: Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος την ώρα που έγινε γνωστή η δήλωση του Φατίχ Ντονμέζ βρισκόταν στον «αέρα» του ΣΚΑΪ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενά του.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επιστροφή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θεωρείται ωμή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει χθες ξεκάθαρο μήνυμα πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ