ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο: Η «κόπωση» της Ε.Ε. και οι πιέσεις της Αθήνας

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο: Η «κόπωση» της Ε.Ε. και οι πιέσεις της Αθήνας
(Olivier Hoslet, Pool via AP)

Με την Ευρώπη να εμφανίζεται πλέον κουρασμένη με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι «27» κάθονται σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής για να συζητήσουν -μεταξύ άλλων εξωτερικών θεμάτων- την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρότι η Τουρκία δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.

Προσερχόμενος την Πέμπτη στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, δήλωσε πως το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

Παρίσι και Βερολίνο έδωσαν χθες μια εβδομάδα διορία στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τις προσθέσεις της, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Άγκυρας «απαράδεκτη».

Ο Γερμανός αξιωματούχος έδειξε, μάλιστα, και τη δυσφορία του Βερολίνου για τη νέα καθυστέρηση στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, που ήρθε μετά από την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πομπώδεις ανακοινώσεις Τούρκων υπουργών για έναρξη σεισμικών ερευνών κοντά στο Καστελόριζο.

(Olivier Hoslet, Pool via AP)

«Είναι σαφές σε εμάς ότι η Τουρκία συνεχίζει να προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, κάτι που είναι απαράδεκτο» είπε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν –Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και την Πολωνία.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως το «μπαλάκι» είναι πλέον «στο γήπεδο της Άγκυρας», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει τις δυνάμεις ισορροπίας εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η γαλλογερμανική στήριξη, συνδυαζόμενη με το πρόσφατο αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, δικαιώνει το διπλωματικό «σπριντ» που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα για αναδείξει την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

(Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

Τι επιθυμεί η Αθήνα

Το Βερολίνο έχει βάλει εδώ και καιρό στον «πάγο» τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και έτσι δεν αναμένονται αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να ενδεχομένως να επιδιώξει να υπάρξουν αναφορές στα συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ