ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό την απειλή του κορωνοϊού και των… κατασκόπων

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό την απειλή του κορωνοϊού και των… κατασκόπων
Yves Herman, Pool via AP

Πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και την παράσταση έκλεψαν δύο ειδήσεις που δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Η πρώτη είδηση ήταν η εσπευσμένη αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λόγω κορωνοϊού. Μέλος της ομάδας της εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό. Το τεστ της ίδιας ήταν αρνητικό. Πρέπει όμως προληπτικά να τεθεί σε αυτοπεριορισμό, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα.

Υπό μία έννοια, η εσπευσμένη αποχώρηση της φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να αποτελέσει σύμβολο της πολύ δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με τον κορωνοϊό.

Άρωμα κατασκοπίας

Η δεύτερη είδηση που ξεχώρισε, ήταν η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να πάρει από τους Ευρωπαίους ηγέτες τα κινητά και τα tablet. Το θέμα αποκάλυψε το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες παρέδωσαν τις συσκευές τους, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε ντουλάπια στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa, λόγω φόβων για παρακολούθηση των συνομιλιών από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ΜI6. Το κλειδί για κάθε ντουλάπι παραδόθηκε προσωπικά σε κάθε ηγέτη. Η πηγή του Politico αναφέρει ότι: «Μπορούν να φύγουν από την αίθουσα, αν θέλουν να κάνουν επείγουσα τηλεφωνική κλήση. Αλλά δεν μπορούν να φέρουν ένα κινητό τηλέφωνο στην αίθουσα, όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit

Αν όντως έχουν γίνει έτσι τα πράματα, δεν μπορεί να διακρίνει κανείς μια δόση γραφικότητας, δεδομένου ότι η ΜΙ6 όλο και κάποιο τρόπο θα έχει να πληροφορηθεί τις συζητήσεις στην ΕΕ, χωρίς να χρειαστεί να προστρέξει στα… κινητά των ηγετών. Πάντως είναι ενδεικτικό του πώς αλλάζουν τα πράγματα, ότι η Μεγάλη Βρετανία μοιάζει να εξελίσσεται σε ανταγωνιστή αν όχι αντίπαλο της ΕΕ.

Το Brexit

Σε αυτό καθαυτό το περιεχόμενο των ευρωβρετανικών σχέσεων, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν σήμερα η Βρετανία να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σχετικά:

«Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.»

Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε στα τέλη Σεπτεμβρίου νομοσχέδιο που αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ελληνοτουρκικά

Τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να συζητηθούν αύριο Παρασκευή, χωρίς να αναμένονται εντυπωσιακές αποφάσεις. Προσερχόμενο στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρόεδρο Michel να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο Πρόεδρος Michel και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.»

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι:

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ