ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Βήμα: Το χρονικό των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της Γερμανίας

Το Βήμα: Το χρονικό των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της Γερμανίας
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΓτΠ - ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το περιεχόμενο των δύο κειμένων επί των οποίων η Αθήνα και η Aγκυρα συμφώνησαν για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών παρουσιάζει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Όπως προκύπτει και από τα δύο κείμενα, που επικαλείται η εφημερίδα και φέρουν ημερομηνίες τη 13η Ιουλίου και τη 18η Σεπτεμβρίου, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και δη της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συνιστά το σημείο επί του οποίου συμφώνησαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και εξ απορρήτων σύμβουλος του κ. Ερντογάν.

Ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο και θεματοφύλακας των συμφωνηθέντων είναι ο διπλωματικός σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ, ο Γιαν Χέκερ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος έχει μάλιστα μονογράψει το κείμενο της 13ης Ιουλίου, καθώς εκείνη η τριμερής συνάντηση, λίγα 24ωρα μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος που παρ’ ολίγον «να τινάξει στον αέρα» τα πάντα και να οδηγήσει σε ματαίωση των συνομιλιών, είχε πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των «3» στο Βερολίνο.

Το δεύτερο κείμενο, της 18ης Σεπτεμβρίου, υπήρξε προϊόν τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στην κυρία Σουρανή και τους κ.κ. Χέκερ και Καλίν. Ολα όσα κατεγράφησαν στα δύο κείμενα φέρουν την εγγύηση πως «υπάρχει η συμφωνία ότι τα άνωθεν σημεία δεν επηρεάζουν και δεν σκοπεύουν να επηρεάσουν, ούτε μεταβάλλουν, κατ’ ουδένα τρόπο, τις νομικές θέσεις κάθε πλευράς».

Το «Πρωτόκολλο του Βερολίνου» ήταν ουσιαστικά ένα έγγραφο κατανόησης των δύο πλευρών που καταπατήθηκε από την Αγκυρα προτού καν στεγνώσει το μελάνι με το οποίο γράφτηκε.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», το κείμενο αυτό αποτελούνταν από πέντε σημεία. Το πρώτο από αυτά ανέφερε ρητά ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία θα επαναλάβουν τις διερευνητικές επαφές μέχρι τα τέλη του Αυγούστου 2020, βασιζόμενες στο σημείο στο οποίο είχαν φθάσει τον Μάρτιο του 2016» και ότι το αντικείμενό τους περιλαμβάνει «την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι δύο χώρες αναλάμβαναν, στο δεύτερο σημείο του, τη δέσμευση ότι κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών, των διαπραγματεύσεων ή/και σε περίπτωση δικαστικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν «θα απέχουν από οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα στο πεδίο των υδρογονανθράκων σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές όπου η άλλη πλευρά θα θεωρούσε ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων της ή θα παρεμπόδιζε τις συνομιλίες/διαπραγματεύσεις/διαδικασίες».

Οι δύο πλευρές είχαν επίσης κατ’ αρχήν συμφωνήσει ότι οι επόμενοι γύροι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και των Πολιτικών Διαβουλεύσεων σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών θα διεξάγονταν «το συντομότερο δυνατόν», σε συνέχεια ουσιαστικά των συνομιλιών που είχαν γίνει στις αρχές του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ