ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Σε εξέλιξη οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα – Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή

Κύπρος: Σε εξέλιξη οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα – Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Nedim Enginsoy

Με παραβάσεις επί της ήδη παράνομης διαδικασίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου εξελίσσεται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των «εκλογών», με αντιμέτωπους τον «εκλεκτό» του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ερσίν Τατάρ και τον μέχρι πρότινος ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ήδη από το πρωί έχουν καταγραφεί εννέα περιστατικά παραβιάσεων της «εκλογικής διαδικασίας», αφού τρεις ψηφοφόροι έβγαλαν φωτογραφία το ψηφοδέλτιο, ενώ ένας κοινοποίησε φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο 61,03% έφθασε η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και Τούρκων υπηκόων στις παράνομες εκλογές για ανάδειξη νέου κατοχικού ηγέτη. Τατάρ και Ακιντζί, έπεισαν μέχρι τις 17:00, το 61,03% του «εκλογικού σώματος» να προσέλθει στις κάλπες.

Ενδεικτικά, στην κατεχόμενη Λευκωσία προσήλθε το 61,57%, στην Αμμόχωστο το 59,05%, στην Κερύνεια το 56%, στη Μόρφου το 59,9%, στο Τρίκωμο το 62% και στη Λεύκα το 67.59%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ στηρίζεται επίσημα από το Κόμμα των Εποίκων, τον Ερχάν Αρικλί καθώς και από τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP).

Στον αντίποδα, ο Μουσταφά Ακιντζί απέκτησε σημαντική δυναμική, χάρη στη στήριξη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) κ αι του Τουφάν Ερχιουρμάν.

Υπενθυμίζεται πως οι κάλπες στα Κατεχόμενα κλείνουν στις 18:00.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής (11/10) ο Ερσίν Τατάρ έκοψε πρώτος το νήμα με 32,35% έναντι 29,84% που έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί. Τουφάν Ερχιουρμάν (21,68%), Κουντρέτ Οζερσάι (5,74%), Ερχάν Αρικλί (5,36%) και Σερντάρ Ντενκτάς (4,20%) μπορούν να ρυθμίσουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, ενώ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η αποχή, που έφθασε στο 41,79% την πρώτη Κυριακή.

Ακιντζί ή Τατάρ: Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ