ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις «καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο»

Βουλή: Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις «καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο»
ΙΝΤΙΜΕ

Για «καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο» κάνουν λόγο 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως σημειώνουν, αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες προκύπτουν από την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ιδίως μετά την ψήφιση του ν.4635/2019 της κυβέρνησης της ΝΔ, με το βασικότερο να εστιάζεται στη μεγάλη καθυστέρηση, στην αξιολόγηση και την έγκρισή των επενδυτικών σχεδίων.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, υποστηρίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι προτάσεις που κατατίθενται να καθίστανται ανεπίκαιρες, ο αναπτυξιακός νόμος να δρα αποτρεπτικά για τους επενδυτές και να μην αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι δεσμευμένοι χρηματοδοτικοί πόροι. Παράλληλα, καταπατάται η ίδια η νομοθεσία, η οποία προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 60ημερών.

«Το θέμα των καθυστερήσεων του αναπτυξιακού νόμου είναι διαχρονικά ακανθώδες. Οι μη ολοκληρωμένες επενδύσεις το 2015 ξεπερνούσαν τις 6.000, με διάφορες άλυτες παλιές εκκρεμότητες. Εξάλλου, έως το 2015 τα αιτήματα ελέγχου και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων δεν αντιμετωπίζονταν με σειρά προτεραιότητας, αλλά με διαφορετικά κριτήρια. Έπειτα από εντατικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας και της αρμόδιας Υπηρεσίας, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, είχαν απομείνει λιγότερα από 1.000 ανολοκλήρωτα έργα, για τα περισσότερα εκ των οποίων αναμενόταν η ανταπόκριση των ίδιων των επενδυτών. Επιπλέον τα εκκρεμή αιτήματα για ελέγχους ήταν λιγοστά», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ζήτημα διαφάνειας με τα όσα θεσπίστηκαν με το Ν.4635/2019.

«Σύμφωνα με το ν.4635/2019, η Κυβέρνησή σας προχώρησε στην "απλοποίηση" της διαδικασίας, αναθέτοντας τον έλεγχο της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σε ελεγκτικές εταιρείες που επέλεγαν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι. Παραβλέποντας τη σύγκρουση συμφερόντων που πιθανά προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, η "καινοτομική" αυτή πρωτοβουλία σας, κάθε άλλο παρά έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τεράστια επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως υποστηρίζατε.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια του Πληροφοριακού Σύστηματος Κρατικών Ενισχύσεων κυρίως για τις προκηρύξεις του ν.4399/2016: α) Γενική Επιχειρηματικότητα, β) Μηχανολογικός Εξοπλισμός, γ) Νέες ΜΜΕ, καθώς και για την προκήρυξη των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούνται υπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο επισημαίνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση των κατατεθειμένων προτάσεων, δεν είναι άμεση, αλλά καθυστερεί σημαντικά. Ζητούμενο δε από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η άμεση ενεργοποίηση και των υπολοίπων πεδίων του ΠΣΚΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και ασφάλεια το σύνολο της διαδικασίας.

Τέλος, οι βουλευτές αναφέρονται σε καθυστερήσεις που παρατηρούνται και στην κατανομή των πόρων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές των ήδη εγκεκριμένων προτάσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλείται να ενημερώσει τη Βουλή αν:

  1. Τελούν σε γνώση του τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την εφαρμογή του ν.4399/2016, μετά και την ψήφιση του ν.4635/2019 της Κυβέρνησής σας;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα των δυσλειτουργιών στην αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου;
  3. Για ποιον λόγο παρατηρούνται καθυστερήσεις στην κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;
  4. Πόσα είναι σήμερα τα ανολοκλήρωτα έργα και πόσα τα εκκρεμή αιτήματα του Αναπτυξιακού Νόμου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ