ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οκτάι: Έρευνες και στα νότια της Κρήτης - Δεν παραχωρούμε ούτε σταγόνα νερού

Οκτάι: Έρευνες και στα νότια της Κρήτης - Δεν παραχωρούμε ούτε σταγόνα νερού
AP Photo/Nedim Enginsoy

Με αμείωτο ρυθμό κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα, καθώς παράλληλα με την ανανέωση της παράνομης Navtex έως τις 27 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι διαμήνυσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.

Ο Οκτάι στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας υπογράμμισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

Δεν θα διστάσουμε να στείλουμε στρατό στο Αζερμπαϊτζάν

Επιπλέον, ο Τούρκος αντιπρόεδρος διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει στρατεύματα και να παρέχει στρατιωτική στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν αν το ζητήσει το Μπακού, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει προς το παρόν.

Επίσης, δεν παρέλειψε να επικρίνει τη αποκαλούμενη ομάδα του Μινσκ, αποτελούμενη από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία σχηματίστηκε για τη διαχείριση της σύγκρουσης.

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει δίκιο», υπογράμμισε, αποκαλώντας την Αρμενία «κατακτητή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ