ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Επεκτείνεται έως 27 Οκτωβρίου η τουρκική Navtex

Oruc Reis: Επεκτείνεται έως 27 Οκτωβρίου η τουρκική Navtex
AP Photo/Burhan Ozbilici

Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκδόθηκε νέα Navtex για τις επιχειρήσεις έρευνας του Oruc Reis.

H νέα Navtex επεκτείνει χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, με τη Navtex δεσμεύεται για έρευνες περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.

Ειδικότερα, δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινού).

Η περιοχή που καλύπτει η Navtex

Το σήμα της Navtex

Παράλληλα, με ακόμα μια Navtex η Τουρκία αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο 24ωρα, η Τουρκία είχε προχωρήσει στην έκδοση τριών διαδοχικών Navtex, με τις οποίες επικαλείται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Αη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα αμφισβητεί κατά πάγια τακτική εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών διεθνών συνθηκών.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Αν και το απόγευμα της Τετάρτης, το Oruc Reis βρέθηκε περίπου 30 μίλια νοτίως του Συμπλέγματος της Μεγίστης με πορεία βορειοανατολική, τελικά, αντί να κατευθυνθεί ξανά προς το βόρειο τμήμα της παράνομα δεσμευμένης με NAVTEX περιοχής, έστριψε αριστερά και άρχισε και πάλι να κινείται με πορεία νοτιοδυτική.

Μετά τις δύο συνεχόμενες προκλήσεις, όπου οι Τούρκοι «έσπασαν» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, υπήρχε η εκτίμηση ότι το τουρκικό ερευνητικό τα ξημερώματα της Πέμπτης (22.10) θα έφτανε και πάλι στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων, έτοιμο να προχωρήσει σε μια ακόμα επικίνδυνη πρόκληση κατά της χώρας μας.

Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό άλλαξε ρότα κινούμενο πάλι προς το νότο. Η απάντηση για την αλλαγή πορείας ήρθε λίγη ώρα μετά, με το σταθμό της Αττάλειας να εκδίδει νέα NAVTEX για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, Yeni Safak είχε προαναγγείλει την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται ότι το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο: Υπό στενή παρακολούθηση το Oruc Reis

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, με τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στην περιοχή.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το φωτογραφικό ντοκουμέντο που παρουσίασε η ΕΡΤ και δείχνει ελληνική φρεγάτα να παρακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis.

Την ίδια στιγμή, τα πολεμικά μας αεροσκάφη είναι σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως.

Την ίδια ώρα με ψυχραιμία και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα στελέχη των τριών Κλάδων είναι έτοιμα να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης δοθεί από την Αθήνα.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα «Kemal Reis» από την φρεγάτα «Λήμνος».

Σύμφωνα με ασφαλείς στρατιωτικές πηγές, οι εντολές από στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είναι ξεκάθαρες: «Ψυχραιμία».

Άλλωστε όπως εκτιμούν οι αναλυτές ένας από τους βασικούς στόχους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να προκαλέσει τέτοια πίεση στην περιοχή, ώστε οι Έλληνες να κάνουν την πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση ενός «θερμού επεισοδίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ