ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες της χώρας

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες της χώρας
INTIME NEWS / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν - μεταξύ άλλων - και οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά και τη χθεσινή «έκρηξη» του αριθμού των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται τα σενάρια της υποχρεωτικής μάσκας παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, σε ένα είδος νυχτερινής καραντίνας, που έχει στόχο να αποτρέψει τη διασπορά του ιού κυρίως μεταξύ των νέων, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 363 και μία ημέρα μετά έφτασαν τα 865. Στην Αττική τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 331, αριθμός ρεκόρ της επιδημίας για το λεκανοπέδιο. Την Τετάρτη επίσης ανακοινώθηκαν 92 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας και οι διασωληνωμένοι ήταν 89. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 534. Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, είναι στο 3,6%.

Επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ

Η εκτόξευση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό και στην ελληνική αστυνομία με κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού

Η ΕΛΑΣ επιχειρεί εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών, για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, όπου τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει άμεσα να υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων. Το «μήνυμα» εστάλη από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται έξαρση των κρουσμάτων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε σχετικά από εκεί: «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη, σε συνεργασία με τους πολίτες, αυτόν τον μεγάλο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες, στη ζωή μας. Όσοι σέβονται τον εαυτό τους, όσοι νοιάζονται για τον συμπολίτη και τον συνάνθρωπό τους, όσοι αγαπάνε την πόλη, φοράνε μάσκα. Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς. Είναι βέβαιο ότι και τώρα, μπορεί με τις δράσεις της και την ευθύνη των πολιτών της να αντιμετωπίσει αυτόν τον αόρατο εχθρό».

Δημόπουλος: Μπορεί να διπλασιαστούν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 865 κρουσμάτων.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενδέχεται μέσα στις επόμενες 5-7 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων να διπλασιαστεί.

«Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά. Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες. Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τεστ, οπότε υπάρχει και μια τέτοια συσχέτιση», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

Επισήμανε βέβαια, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός πως δεν αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση κι επομένως δεν ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, στο γεγονός ότι νοσούν οι νεότεροι και ότι υπάρχει δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών.

«Αυτό που βλέπουμε στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες Covid, οι γνώσεις μας και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουμε σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν είναι πολύ καλύτερες κι έτσι αποφεύγεται η διασωλήνωση και η μηχανική υποστήριξη σε αρκετούς που πριν από μερικούς μήνες δε θα ήταν εφικτό», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να περιμένουμε να ανακοινωθούν σήμερα τα νέα μέτρα και να δούμε σε λίγες ημέρες τι επίδραση θα έχουν. Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να εμβολιαστεί αποτελεσματικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, τα μέτρα τα ξέρουμε και πρέπει να τα τηρούμε».

Σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, δήλωσε ότι υπάρχουν 3 ή 4 κλινικές μελέτες σε προχωρημένη φάση 3 και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι πιθανότατα θα φέρουν τους φακέλους των μελετών με τα αποτελέσματά τους στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς τον Νοέμβριο κι εφόσον λάβουν έγκριση, θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή όσο γίνεται νωρίτερα για την τμηματική κατανομή σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ