ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Λονδίνο ο Μηταράκης: «Ψηλά» στην ατζέντα το προσφυγικό

Στο Λονδίνο ο Μηταράκης: «Ψηλά» στην ατζέντα το προσφυγικό
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο την Τετάρτη, όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Πρίτι Πατέλ, υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Συνάντησα την Υπουργό Εσωτερικών την κυρία Πρίτι Πατέλ για να συζητήσουμε ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο, όλη την Ευρώπη. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν μια κοινή πρόκληση. Μεταναστευτικές ροές οι οποίες κατά κανόνα πλέον αποτελούν οικονομικούς μετανάστες. Αφενός ή ανάγκη να σεβαστούμε τη Συνθήκη της Γενεύης, αφετέρου η ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, εφαρμόζοντας -όπως κάνουμε στην Ελλάδα - μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, διαχωρίζοντας τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες με γρήγορες αλλά δίκαιες αποφάσεις, επιστρέφοντας αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και παρέχοντας άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες. Αυτήν την πρόκληση αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συζητήσαμε αυτές τις προκλήσεις με την κυρία Πατέλ και ανταλλάξαμε τρόπους που μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας».

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στο θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι ένα θέμα που συζητάμε αυτή τη στιγμή με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνεστε λόγω Brexit η Αγγλία πλέον δε συμμετέχει στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι όμως δεδομένο ότι πρέπει και οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης της ευρωπαϊκής ηπείρου να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στο νέο σχεδιασμό που γίνεται στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Θα ανταλλάξουμε επισκέψεις. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο παραγωγικές υπηρεσίες ασύλου στην Ευρώπη. Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη. Έχουμε αποκτήσει πολύ σημαντική τεχνογνωσία όπως και η Μεγάλη Βρετανία. Χρόνια το Home Office έχει την αντίστοιχη τεχνογνωσία. Νομίζω μπορούμε να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ