ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Μεγαλύτερη η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά παρά για τον κορωνοϊό

Δημοσκόπηση: Μεγαλύτερη η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά παρά για τον κορωνοϊό
AP Photo/Burhan Ozbilici

Η κλιμακούμενη ένταση από πλευράς Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί την ανησυχία των πολιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κρίνουν θετικά τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το 73% απάντησε ότι ανησυχεί πολύ ως αρκετά για την στάση της Τουρκίας και το 7% από λίγο ως καθόλου.

Επίσης, το 55% κρίνει προς την σωστή κατεύθυνση τις κινήσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά σε αντίθεση με το 35% που τις χαρακτηρίζει προς την λανθασμένη κατεύθυνση.

Όσον αφορά στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά, το 62% την κρίνει αρνητικά και το 25% θετικά, ενώ για τη στάση της Γερμανίας το 71% την χαρακτηρίζει είτε μάλλον αρνητική ή σίγουρα αρνητική.

Μεγάλη ανησυχία και για τον κορωνοϊό

Σχετικά με τον κορωνοϊό, το 70% ανησυχεί είτε πολύ, είτε αρκετά για την κατάσταση η οποία επικρατεί, ενώ το 17% είναι έχουν μια μέτρια εικόνα και το 9% ανησυχούν από λίγο έως καθόλου.

Στην ίδια ερώτηση, παρατηρείται ότι όσο οι ηλικιακές βαθμίδες αυξάνονται, η ανησυχία εντείνεται καθώς το 60% των 17-29 ετών ανησυχούν αρκετά έως πολύ, ενώ το ίδιο αισθάνεται το 83% των 60 και άνω.

Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό (36%) θεωρεί πως τα μέτρα είναι λογικά και το 32% πιστεύει ότι είναι πιο επιεική από ότι πρέπει.

Πώς κρίνουν οι πολίτες την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Αναφορικά με την εξέλιξη και την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, το 49% απάντησε πως το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενε, το 30% ότι η απόφαση ήταν πιο επιεικής από ότι την περίμενε και το 11% ότι είναι αυστηρή.

Πρόθεση ψήφου και καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 17 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5% έναντι 22,5% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και της αποχής που ανέρχονται αθροιστικά στο 12,5%.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός η διαφορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα διαμορφώνεται στις 23 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του πρωθυπουργού, με 47% έναντι 24% (46% έναντι 24% στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου).

Κανένας από τους δυο απαντά το 25% των ερωτηθέντων (έναντι 26%), ενώ 4% (σταθερό) δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ