ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δεν εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης και πριν τις 00:30, ούτε από νομό σε νομό

Πέτσας: Δεν εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης και πριν τις 00:30, ούτε από νομό σε νομό
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχει στο τραπέζι της κυβέρνησης η απαγόρευση μετακίνησης και πριν τις 00:30, ούτε από νομό σε νομό, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεν εξετάζεται ούτε το καθολικό lockdown.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, υπογράμμισε ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 22/10 ήταν 882 κρούσματα, στη Γαλλία την ίδια μέρα ήταν πάνω από 41.000, στο Βέλγιο πάνω από 13.000, στην Ολλανδία πάνω από 11.000 και στην Πορτογαλία πάνω από 3.000, «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς οι Έλληνες ακούν τους ειδικούς και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζουν τα μέτρα».

Για την αύξηση κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος είπε, μιλώντας στο Mega, ότι δεν δικαιολογείται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός.

«Ας τηρούμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι για να μην πάμε σε σκληρότερα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πέτσας, βάσει των προγνωστικών μοντέλων των ειδικών, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

«Με τα μέτρα που λάβαμε, όπως πάντα νωρίτερα και πιο αποφασιστικά από ό,τι άλλες χώρες, επιδιώκουμε να μην υπάρξει αυτή η εκθετική αύξηση, αλλά να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων περίπου στα σημερινά επίπεδα και ει δυνατόν να αποφύγουμε τα τετραψήφια νούμερα».

«Αν μείνουμε εδώ που είμαστε σήμερα από άποψη κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα αντέξει την αυξημένη πίεση που θα υπάρξει», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Παράλληλα, διευκρίνισε τι περιλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης όταν γίνεται λόγος για «σκληρότερα μέτρα», λέγοντας πως «δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες, δεν είναι επιλογή του».

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διασπορά του κορωνοϊού στις μικρότερες ηλικίες κάτι στο οποίο στοχεύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις συναθροίσεις μετά τις 00:30.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Αναφέρθηκε επίσης και στο πώς θα γίνονται οι έλεγχοι και τόνισε πως θα έχουν παιδευτικό χαρακτήρα αλλά και κατασταλτικό για τους «λίγους πονηρούς».

Σε περιπτώσεις οργανωμένων παραβιάσεων μέτρων –όπως στα καταστήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν μετά τις 12 το βράδυ, ή όταν δεν τηρούν τις αποστάσεις- θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα.

«Φυσικά θα υπάρχει συμβουλή για τους πολίτες που κυκλοφορούν έξω σήμερα πρώτη ημέρα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η χρήση της μάσκας βοηθά τους ίδιους και τους άλλους, αλλά δεν θα εξαντλήσουμε εκεί την αυστηρότητα μας» ανέφερε.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόθεση για απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών νωρίτερα από τις 00:30, αλλά ούτε και απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Η επόμενη μέρα στην οικονομία

Για την επόμενη μέρα στην οικονομία, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως η οικονομία και η υγεία πάνε μαζί.

«Ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα για την υγεία θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε όσους πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία» είπε.

Μέτρα που «δούλεψαν» συνεχίζονται και επεκτείνονται, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα προγράμματα για 100.000 θέσεις για ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

Για τα ελληνοτουρκικά

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, σημείωσε πως οι τελευταίες τουρκικές NAVTEX είναι σε περιοχές πιο μακριά από τις αποστάσεις αντίστοιχων NAVTEX του προηγούμενου διαστήματος.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της Ελλάδας είπε πως η χώρα έχει ενισχύσει την διπλωματική της παρουσία και έχουν απομονωθεί όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Για την εξαφάνιση Παππά

Σχολίασε και το θέμα του Χρήστου Παππά που είναι εξαφανισμένος.

Σημείωσε πως η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει προληπτικές συλλήψεις για κανέναν πολίτη. Η υποχρέωση του Χρήστου Παππά να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα ήταν για κάθε 1η μέρα του μήνα αλλά μετά δεν υπήρχε κάποια διαδικασία που να προβλέπει τι γίνεται στο μεσοδιάστημα.

«Στις 7 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής», συνέχισε ο κ. Πέτσας. «Ήταν άγνωστη η διαμονή του διότι δεν είχε εμφανιστεί μετά την 1η Οκτωβρίου».

«Αυτό που κάνει τώρα η αστυνομία είναι να κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται τώρα ώστε αυτό που αποφάσισε η δικαιοσύνη να εκτελεστεί» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ