ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή αντιπαράθεση για όλα στη Βουλή: Το κυβερνητικό αφήγημα και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή αντιπαράθεση για όλα στη Βουλή: Το κυβερνητικό αφήγημα και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τον... ασκό του Αιόλου στο πολιτικό σκηνικό άνοιξε το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Η συζήτηση στη Βουλή για τη πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ, πραγματοποιείται σε υψηλούς τόνους, γεγονός που καταδεικνύει πως το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης θα ενταθεί.

Και μπορεί το κεντρικό θέμα στις ομιλίες των βουλευτών να είναι ο πτωχευτικός κώδικας, ωστόσο οι ομιλητές κάνουν αναφορά σε γενικότερα θέματα που αφορούν την οικονομία και τα εργασιακά.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επισημαίνουν πως αποσκοπεί στο να συσπειρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με φαινόμενα εσωστρέφειας, ενώ και δημοσκοπικά παραμένει στάσιμο.

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν άστοχη την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να πολώσει το κλίμα σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα λόγω των Ελληνοτουρκικών και της εξέλιξης της πανδημίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε άκαιρη, παράλογη και αποτυχημένη την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι στόχος της πρότασης αυτής ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Στις αρχές της εβδομάδας βγήκε η πρώτη δημοσκόπηση που ο Τσακαλώτος βγαίνει πρώτος με διαφορά στη δημοφιλία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιος θα θέλατε να διαδεχτεί τον Τσίπρα.


Ξαφνικά, λοιπόν, που οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να αλλάξουν τον Τσίπρα με τον Τσακαλώτο, έρχεται ο Τσίπρας στη Βουλή και κάνει πρόταση δυσπιστίας που έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάσει την ελληνική κοινωνία να θυμηθεί ότι επί Τσακαλώτου έγιναν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και άρθηκε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.


Αυτά λοιπόν που είχαν μπει σε δεύτερη ταχύτητα λόγω της επικαιρότητας, εδώ και τρεις μέρες ξαναβγήκαν στην επιφάνεια και ποιος φταίει για αυτά; Ο Τσακαλώτος που ακολουθούσε το μνημόνιο της τρόικας», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Από το ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης σημειώνοντας πως «άκουσα τη βαθυστόχαστη ανάλυση του υπουργού, ο οποίος προσπάθησε να διερευνήσει τα αίτια της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Και πράγματι ήταν αρκετά διασκεδαστική».

Προσέθεσε δε «και προσέξτε τη σύμπτωση τα ίδια είπε εδώ και ο κ. Βορίδης» και μίλησε για «κοινή αφετηρία τους» και για «κοινή αίσθηση του χιούμορ».

Αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επισημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ την κατήργησε το Φεβρουάριο του 2019, όποτε δεν μπορεί να επικρίνει την παρούσα κυβέρνηση.

Παράλληλα κατηγορούν για υποκριτική στάση την αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας το παλιότερο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νέο πτωχευτικό επιχειρεί μια ευρύτερη επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία, επιδιώκοντας να αποκτήσει εκ νέου ερείσματα στη μεσαία τάξη.

Στη Κουμουνδούρου θεωρούν πως η κυβέρνηση με προπέτασμα την πανδημία προχωρά σε ρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία που θα πλήξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως οι κυβερνητικές ενέργειες οδηγούν σε λουκέτα στις επιχειρήσεις σε μειώσεις μισθών.

Επιπλέον υπογραμμίζουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «δίχτυ» προστασίας για την α’ κατοικία, ενώ με το νέο πτωχευτικό δίκαιο πετούν τους πολίτες έξω από τα σπίτια τους.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά στο Κίνημα Αλλαγής, η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη εξαπέλυσε ευθείες βολές, τόσο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα που «βολεύει την κυβέρνηση», όσο και κατά της ΝΔ και του πρωθυπουργού.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι:

«Η πρόταση μομφής κατά μεμονωμένου υπουργού είναι προφανές ότι βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τελικά την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργός;».

Σχετικά με τη προστασία της πρώτης κατοικίας, η Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία προστασία, αφού πριν από λίγους μήνες έληξε οριστικά κάθε παράταση αναστολών πλειστηριασμών, επισημαίνοντας ότι έχουν μειωθεί οι απολαβές των εργαζομένων και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Ρωτώ λοιπόν την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη: ένας εργαζόμενος με 200 ευρώ, τι ακριβώς θα κάνει για να σώσει το σπίτι του; Πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στους δύσκολους όρους που θέτει ο νόμος τους; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι η ίδια. Απανθρωπιά και αναλγησία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ