ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας επιμένει: 12 μίλια τώρα στην Κρήτη

Ο Τσίπρας επιμένει: 12 μίλια τώρα στην Κρήτη
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αδρανεί, ενώ το Oruc Reis επί σαράντα μέρες παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, άβουλος -ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε τις εξελίξεις. Αποτύχαμε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας σε απανωτά συμβούλια κορυφής. Δεν δηλώνετε ξεκάθαρα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την τουρκική προκλητικότητα, φρονώ με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία εντός της χώρας.»

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε επιτακτικά το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια:

«Εγώ αυτό το οποίο θα σας ζητήσω είναι να λάβετε σοβαρά υπόψιν την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για τα δώδεκα μίλια στην Κρήτη και, ανάλογα με τις εξελίξεις, νότια της Κάσου, της Κάρπαθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστείς ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που de facto σήμερα αμφισβητείται είναι να το ασκήσεις.»

Το σκεπτικό

Με την αναφορά του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι το ζήτημα των 12 μιλίων στην Κρήτη θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα βασικό μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμά ότι:

1. Η Τουρκία θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Ενδεχόμενες τουρκικές έρευνες σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κρήτη θα αποτελέσουν βαρύτατο πλήγμα στο κύρος του ελληνικού κράτους.

3. Η κυβέρνηση δίνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Αν και δεν λέγεται δημοσίως, στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς παίζει ρόλο και η διαφαινόμενη αποδοχή της πρότασης από την κοινωνία. Σύμφωνα με έρευνα της Palmos για την Αυγή το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση Τσίπρα.

Δεν είναι εθνικισμός

Πέρα από τις βολές στην κυβέρνηση, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική και τις αμφιβολίες που διατυπώνονται, ακόμα και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας συνέχισε την επίθεση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις δηλώσεις του περί 12 μιλίων κι εθνικισμού. «Άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός. Διότι εθνικιστές και εθνικόφρονες επίσης ήταν και αυτοί που δυστυχώς οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου. Γι’ αυτό άλλη φορά, κύριε Χρυσοχοΐδη, να προσέχετε τα λόγια σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, διευκρίνισε ότι αντιτίθεται στη στρατιωτική κλιμάκωση:

«Δεν σας προτρέπουμε -το επαναλαμβάνω- να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων. Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της ενεργητικής διπλωματίας είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές είναι αυτό που θα εμποδίσει την κλιμάκωση και την επιθετικότητα της άλλης πλευράς.»

Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δεν έρχεται σε σύγκρουση με το τουρκικό Casus Belli το οποίο αφορά μόνο το Αιγαίο.

Το «ίσως» του Μπίστη

Ωστόσο, δεν ενθουσιάζονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση στον Πειραιά, ο Νίκος Μπίστης εξέφρασε την κατηγορηματική αντίρρησή στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου (Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο). Ωστόσο, είπε ότι ίσως θα μπορούσε να τη δεχτεί για την Κρήτη. Η τοποθέτηση του κ. Μπίστη έχει σημασία γιατί δεν απηχεί μόνο τους τους «σημιτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την εσωκομματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ