ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Άλλαξε πορεία και κατευθύνεται νοτιοανατολικά

Oruc Reis: Άλλαξε πορεία και κατευθύνεται νοτιοανατολικά
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Turkish Defense Ministry

Απομακρύνεται από την ελληνική επικράτεια, με πορεία προς νοτιοανατολικά και συγκεκριμένα την οριογραμμή την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι χωρίζει την δική της ΑΟΖ με εκείνη της Αιγύπτου, το Oruc Reis

Αν και το απόγευμα της Δευτέρας βρισκόταν περίπου 40 μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου, σταδιακά άρχισε να αλλάζει ρότα και να απομακρύνεται από Καστελόριζο και Ρόδο, σύμφωνα με το στίγμα του πλοίου όπως καταγράφεται από το δορυφορικό σύστημα marinetraffic.com.

Το σημείο που έδωσε στίγμα περίπου 22:40 το τουρκικό ερευνητικό:

Σύμφωνα με το vesselfinder.com, εντοπίζεται, το βράδυ της Δευτέρας, 125 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου και το ακολουθούν τουλάχιστον δύο συνοδευτικά.

Για την ώρα, φαίνεται πως το ερευνητικό κινείται εντός της τελευταίας Navtex που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου με ισχύ από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου, στα όρια της ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου, όπως τα υπολογίζει η Άγκυρα.

Για την εν λόγω Navtex είχε εκδώσει και ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας πως δείχνει για ακόμη μια φορά την κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και την αδιαφορία της γειτονικής χώρας για τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, υπογράμμιζε πως η νέα αυτή πρόκληση «ανιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Και συνέχιζε λέγοντας:

«Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Οι Τούρκοι ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι ακυρώνονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους (Navtex) που είχαν εκδοθεί για τις 28 και 29 Οκτωβρίου και αφορούσαν σε στρατιωτικές ασκήσεις ανατολικά του Καστελόριζου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές και αναφέρει ότι η ακύρωση γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης.

Η ίδια πηγή αναφέρει, επίσης, ότι Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ξεχωριστές ναυτικές προειδοποιήσεις που καλύπτουν τις ημέρες από 28 έως 29 Οκτωβρίου.

Μάλιστα η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία φαίνεται πως διέγραψε από τον ιστότοπό της τις επίμαχες Navtex.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ