ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου στο CNN Greece: Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προοδευτικές ιδέες και συντηρητική γλώσσα

Αχτσιόγλου στο CNN Greece: Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προοδευτικές ιδέες και συντηρητική γλώσσα
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή της  στο CNN Greece η Έφη Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι η πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα πέτυχε το στόχο της γιατί έκανε πιο γνωστό στην κοινωνία το ζήτημα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα τελειώνει η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Θεσμοθετείται επίσης η χρεοκοπία του φυσικού προσώπου, που σημαίνει οικονομική εξουδετέρωση του πολίτη.

Η κ. Αχτσιόγλου κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αναχαίτιση της ύφεσης, γιατί χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης σε βάρος των μεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Υποστήριξε ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία και την πανδημία.

Θεωρεί επίσης ότι η νίκη της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Η κ. Αχτσιόγλου καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει το παράδειγμά της, ενώ παρατηρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προοδευτικές ιδέες και συντηρητική γλώσσα.

Τέλος, επισημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα βρίθει σεξιστικών στερεοτύπων. Και υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες πολιτικοί «δίνουμε διπλή μάχη. Η πρώτη για να μας αντιμετωπίσουν ισότιμα. Η δεύτερη για τις ιδέες μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στο CNN Greece:

-Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας ψηφίστηκε χωρίς απώλειες για την κυβερνητική παράταξη. Πώς αποτιμάτε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στον Χρήστο Σταϊκούρα; Πετύχατε τους στόχους σας;

- Ο βασικός στόχος μας ήταν να πληροφορηθεί η κοινωνία τι συμβαίνει με τον νέο Πτωχευτικό. Η κυβέρνηση επιχείρησε να τον περάσει σιωπηρά, δηλαδή με σύντομες τυπικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, χωρίς την παρουσία του κ. Μητσοτάκη, και με πολύ μικρή κάλυψη από τα ΜΜΕ. Εμείς χρησιμοποιήσαμε όποιο κοινοβουλευτικό όπλο είχαμε στη διάθεσή μας για να γίνει γνωστό το θέμα. Πολλοί περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν τώρα τι συμβαίνει με τον νέο Πτωχευτικό. Επομένως, η πρόταση μομφής πέτυχε τον στόχο της.

Η πρώτη κατοικία

-Όποιος παρακολούθησε την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή πολύ δύσκολα θα οδηγούταν σε ασφαλές συμπέρασμα για το τι ακριβώς σημαίνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Θα μπορούσατε να μας πείτε τα δύο-τρία καινούργια στοιχεία που φέρνει στη ζωή μας;

- Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν μπορούσε να βγει συμπέρασμα από τη συζήτηση. Υπήρξαν εξαιρετικά αποκαλυπτικές τοποθετήσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.

Νομίζω ότι δύο είναι τα βασικά καινούργια στοιχεία του φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Πρώτον, πλέον πτωχεύουν οι πάντες, όχι μόνο οι εταιρείες και οι έμποροι, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η πτώχευση του φυσικού προσώπου είναι πολύ βαρύ πράγμα. Σημαίνει πλήρη οικονομική εξουδετέρωση. Για παράδειγμα, ένας αγρότης θα χάσει τη γη και τα εργαλεία του, όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, ενώ δεν θα μπορεί να νοικιάσει άλλο χωράφι ή να δεχτεί κάποια δωρεά από τους δικούς του ανθρώπους.

Το δεύτερο καινούργιο στοιχείο είναι η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κανένας άνθρωπος που χρωστάει δεν θα είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του. Ούτε ο πιο ευάλωτος ούτε ο πιο φτωχός.

Οι πλειστηριασμοί

-Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έγινε τον Φλεβάρη του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επί της δικιάς σας διακυβέρνησης έτρεχαν τον Λαφαζάνη στη ΓΑΔΑ επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρίες για πλειστηριασμούς, κάτι που, όπως και να το κάνουμε, δεν τιμάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως θυμάστε τον ριζοσπαστισμό τώρα που είστε αντιπολίτευση ενώ ως κυβέρνηση ακολουθήσατε άλλη πολιτική;

-Είναι ψευδές ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησής μας υπήρχε ενεργό θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν επιτρεπόταν να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σπιτιών. Οι άνθρωποι παρέμεναν ιδιοκτήτες των σπιτιών τους –μιλάμε βέβαια για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη.

Τον Φεβρουάριο του 2019 έληξε ο νόμος Κατσέλη ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε τον Μάρτιο του 2019 από τον νόμο Φλαμπουράρη. Η Νέα Δημοκρατία παρέτεινε την ισχύ του για έναν ακόμα χρόνο. Αυτό ακριβώς το πλαίσιο προστασίας έληξε το καλοκαίρι του ’20. Τώρα καταργείται επισήμως με τον νέο Πτωχευτικό. Οι άνθρωποι πλέον χάνουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους.

Την περίοδο του Μνημονίου δεχτήκαμε πάρα πολύ ισχυρές πιέσεις από την τρόικα για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Καταφέραμε όμως με μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουμε τον πυρήνα της, δηλαδή τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα φτωχά και τα μεσαία νοικοκυριά. Προφανώς, αν είχαμε μεγαλύτερη ελευθερία θα είχαμε πετύχει μεγαλύτερη προστασία.

Η μνημονιακή διάταξη για τις ποινικές διώξεις όσων παρενοχλούν πλειστηριασμούς, καταργήθηκε όταν βγήκαμε από το Μνημόνιο. Η Νέα Δημοκρατία την επανέφερε. Η κυβέρνηση νομοθετεί μνημονιακά χωρίς να υπάρχει Μνημόνιο.

Το σχέδιο για την ύφεση

-Πριν λίγες μέρες η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Πλέον η πρόβλεψη είναι για ύφεση 9% και όχι 9,7% όπως ήταν η προηγούμενη. Κατά συνέπεια, δεν επαληθεύεται η πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια της ύφεσης στην ευρωζώνη. Μήπως λοιπόν η αντιπολίτευση που κάνετε, είναι υπερβολική και άδικη;

-Από την αρχή είχαμε πει ότι το κρίσιμο για μια κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη πρόβλεψη. Έτσι κι αλλιώς όλες οι κυβερνήσεις κινούνται με πολλά σενάρια. Να σημειώσω ότι η Ελλάδα «κοκκίνισε» από την πανδημία αργότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πραγματικές συνέπειες της κρίσης αποτυπώνονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Επομένως, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα συγκρίσεις. Το κρίσιμο όμως δεν είναι οι προβλέψεις, αλλά να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι δεν είχε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Οι συνεχείς αλλαγές στις προβλέψεις του κ. Σταϊκούρα δείχνουν πόσο άσχημα πάνε τα πράγματα. Ο υπουργός Οικονομικών δίνει την εντύπωση σχολιαστή των εξελίξεων και όχι του αρμόδιου αξιωματούχου που χαράζει την πολιτική για την αναχαίτιση της κρίσης.

Η κυβέρνηση δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα γιατί χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης. Αναδιάρθρωση σε βάρος των εργαζομένων, με μείωση μισθών και κατάργηση βασικών δικαιωμάτων τους, αλλά και αναδιάρθρωση σε βάρος των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων με πιστωτικό στραγγαλισμό. Το κυβερνητικό σχέδιο για αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των οικονομικά ισχυρών αποτυπώνεται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη.

Οι δημοσκοπήσεις

-Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα πρώτα σημάδια φθοράς της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος, αν δεν υποχωρεί. Τι λάθος κάνετε;

- Η κοινωνική κίνηση δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στις δημοσκοπήσεις. Οι στιγμές των κοινωνικών ξεσπασμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν. Τέτοια στιγμή μπορεί να είναι η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το ζητούμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί στενά την κοινωνική κίνηση, να συνομιλεί με τους πολίτες και να προβάλλει τη δική του εναλλακτική πρόταση στην οποία ο κόσμος μπορεί να δει την ελπίδα.

Δεν θέλω να ωραιοποιώ καταστάσεις. Τις δημοσκοπήσεις πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη. Ούτε υποτιμώ την υγειονομική ζώνη που έχουν επιβάλει τα ΜΜΕ, προκειμένου να αποκρύπτονται οι αρνητικές ειδήσεις για την κυβέρνηση. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η κοινωνία ταράζεται και σιγά - σιγά βλέπει τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Υπάρχουν στιγμές-ορόσημα της κοινωνικής κίνησης. Είναι στο χέρι μας να είμαστε παρόντες αυτές τις στιγμές και να μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες.

Η Τζασίντα

-Σε μια περίοδο παγκόσμιας υπεροχής των συντηρητικών δυνάμεων, μια νέα γυναίκα, η Τζασίντα Άρντερν, οδήγησε τους Εργατικούς της Νέας Ζηλανδίας σε μια περιφανή νίκη. Θεωρείτε ότι η Άρντερν διαμορφώνει ένα νέο υπόδειγμα για το πώς πρέπει να πολιτεύεται ο προοδευτικός χώρος;

-Η Τζασίντα έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι συντηρητικές επιλογές δεν είναι μονόδρομος. Κατάφερε να διατυπώσει με μοντέρνα έκφραση μια ριζοσπαστική προοδευτική πρόταση που ενέπνευσε τον κόσμο. Δεν είναι ανάγκη να αναπαράγουμε την παλιά φρασεολογία. Ο κόσμος έχει μπουκώσει από την κασέτα των πολιτικών. Πρέπει να μιλήσουμε απλά και καθημερινά, χωρίς την επανάληψη κλισέ. Πρέπει να το δούμε κι εμείς αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίπεδο των ιδεών είμαστε προοδευτικοί, αλλά στο επίπεδο του λόγου είμαστε συντηρητικοί.

Θεωρώ επίσης σημαντικό ότι η Τζασίντα είναι γυναίκα. Πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Την ίδια στιγμή που γίνονται εκκλήσεις για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην πολιτική, το πολιτικό κατεστημένο βρίθει προκαταλήψεων σε βάρος των γυναικών. Ευτυχώς η Αριστερά είναι ένα κλικ πιο μπροστά σε αυτά τα θέματα.

Τα σεξιστικά στερεότυπα

-Μου δίνετε την ευκαιρία για μια ερώτηση κάπως πιο προσωπική, αν δεν υπερβαίνω τα εσκαμμένα. Εσάς τα ΜΜΕ σας έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές με σεξισμό, αν όχι με απρέπεια. Δεν θα σχολιαστεί ποτέ το παντελόνι ενός άντρα πολιτικού, αλλά θα γίνουν αφιερώματα στη φούστα μιας γυναίκας πολιτικού. Τελικά οι γυναίκες-πολιτικοί εξακολουθείτε να δίνετε διπλή μάχη, μία για την πολιτική πρότασή σας και την άλλη ενάντια στον κοινωνικό συντηρητισμό;

-Ναι, εξακολουθούμε να δίνουμε διπλή μάχη. Η πρώτη για να μας αντιμετωπίσουνε ισότιμα. Η δεύτερη για τις ιδέες μας. Προσωπικά το αντιμετωπίζω επιθετικά. Δεν μου αρέσει καθόλου η θυματοποίηση. Δεν είναι λύση να λες ότι είμαι θύμα σεξισμού. Η λύση είναι να λες ότι αυτό συμβαίνει και δεν θα σου επιτρέψω να συνεχίσεις να το κάνεις.

Βεβαίως να λάβουμε υπόψη την παράμετρο ότι εδώ μιλάμε για θέσεις που έχουν ως έναν βαθμό δύναμη. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για γυναίκες που δεν έχουν θέσεις ισχύος και υφίστανται τις διακρίσεις όλων των ειδών. Στην πολιτική αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά και δεν μπορούν να καταλάβουν οι άντρες συνάδελφοι ότι είναι σεξισμός, είναι το λεγόμενο mansplaining. Το να σου εξηγήσω δηλαδή με συγκατάβαση εγώ που ξέρω γιατί εσύ είσαι γυναίκα και νέα. Κάτι που δεν γίνεται στους άντρες συναδέλφους. Αυτό καταπολεμάται με το να το λες ότι συμβαίνει, για να τηρούνται τα όρια. Τα όρια πρέπει να λέγονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ