ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοιός: Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο – Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Κορωνοιός: Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο – Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης ακόμη νωρίτερα, διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας, περιορισμός της μετακίνησης μεταξύ περιοχών που «οδεύουν» προς το κόκκινο και ενίσχυση τηλεργασίας: αυτά είναι τα επόμενα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει καταθέσει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι νέες παρεμβάσεις είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστούν.

Οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει σε τετραψήφια επίπεδα στο τέλος της εβδομάδας να ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί.

Αναφορικά με ένα νέο lockdown κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία θα εξαντλήσει όλες τις επιλογές που έχει για ανακόψει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Κυβέρνηση και ειδικοί τονίζουν πως «κλειδί» για να αποφευχθούν τα χειρότερα αποτελεί η πίστη τήρηση των μέτρων.

Γι’ αυτό το λόγο οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τα μέτρα, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας οδήγησαν στην επιστροφή του Σωτήρη Τσιοδρα στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοιό.

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Ο καθηγητής επιδημιολογίας μίλησε σε δραματικούς τόνους ενημερώνοντας τον Τύπο αλλά και τους πολίτες της χώρας.

«Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλά η γλώσσα της καρδίας και περισσότερο από την γλώσσα των μέτρων μιλά η φωνή της συνείδησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε δε, πως είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο:

Ωστόσο, τόνισε:

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα που μας διευκολύνουν στο να συνεχίζεται η ελπίδα και με μέτρα οριζόντιου τύπου χωρίς lockdown που έχουν τεράστιες συνέπειες».

Και συμπλήρωσε:

«Στην επιστημονική επιτροπή κοιτάμε όσο μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός, αυτή η τελευταία θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας».

Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς έρχονται και οι αναπνευστικές ιώσεις, δήλωσε.

Εκτίμησε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος αλλά και ότι ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος αν και θα φέρνει την ελπίδα του εμβολίου που, όπως είπε, μπορεί να είναι κοντά.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως υπάρχουν σαφείς οι ενδείξεις επέκτασης της νόσου και τόνισε με έμφαση ότι είναι προ των πυλών η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην αλλαγή του καιρού έδωσε ένα εξόχως ανησυχητικό δεδομένο.

«Η θερμοκρασία επηρεάζει το 20% του Rt», είπε και συμπέρανε πως όσο πέφτει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους θα αυξάνονται τα κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ