ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Αν ο κορωνοϊός ξεφύγει, γενικό lockdown

Γεωργιάδης: Αν ο κορωνοϊός ξεφύγει, γενικό lockdown
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, εκφράζοντας την ελπίδα να αποδώσουν τα μέτρα -σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη- προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown.

«Οι γιατροί βλέπουν πάντα το ακραίο υγειονομικό σενάριο και η Κυβέρνηση σταθμίζει το οικονομικό κόστος», εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προτάθηκαν από την επιτροπή των επιστημόνων.

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως «παραλάβαμε 850 λεωφορεία στην Αττική, σήμερα είναι 1.150 και έρχονται άλλα 300 τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνοντας πως έχει αυξηθεί η τηλεργασία και έχουν αλλάξει τα ωράρια προκειμένου να διευκολύνεται η ομαλή προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους.

Υπενθυμίζοντας την κριτική που δέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ισπανίας, υπογράμμισε πως αποδείχθηκε ότι η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων λόγω lockdown, ήταν η Ελλάδα. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη την είχε η Ισπανία.

«Αν κάπου τα μέτρα έχουν “τρύπα”, θα το διορθώσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, είπε πως αναστέλλονται μόνο οι ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία που πρέπει να πληρωθούν τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε πως για όσες επιχειρήσεις μπουν σε αναστολή, οι εργαζόμενοι θα πάρουν το γρηγορότερο δυνατό τα 534 ευρώ.

«Ας μείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα» και θα φτάσουμε στο εμβόλιο προς το τέλος του χρόνου, σημείωσε, προσθέτοντας πως αν η κατάσταση «ξεφύγει», δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε επίσης την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, καταδικάζοντας το μακελειό που προκάλεσαν εξτρεμιστές μουσουλμάνοι.

«Είναι πολλά πια τα περιστατικά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία του Ερντογάν είχε σχέση με τον ISIS», είπε και συμπλήρωσε πως «αυτό που ζούμε είναι πόλεμος».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για αφέλεια που επικρατούσε σχετικά με τα «ανοιχτά σύνορα», εξαιτίας της οποίας έμειναν ανυπεράσπιστες οι κοινωνίες της Ευρώπης. Κανείς δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στο Ισλάμ, τόνισε, αλλά «οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να σέβονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Τέλος, όσον αφορά στην επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «αυτό που έγινε μας έχει σοκάρει» και συμπλήρωσε ότι στο εξής η αστυνομία θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ