ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Θερμό συγχαρητήριο μήνυμα Βαρθολομαίου προς Μπάιντεν

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Θερμό συγχαρητήριο μήνυμα Βαρθολομαίου προς Μπάιντεν
O Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί το 2011, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι. Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε ιδιαίτερα θερμό ύφος είναι η η συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Επειδή γνωρίζετε τα αισθήματα ημών απέναντί Σας όλα αυτά τα χρόνια της φιλίας μας, ημπορείτε να φαντασθήτε το μέγεθος της χαράς και της υπερηφανείας ημών διά την θριαμβευτικήν εκλογήν Σας ως του 46ου Προέδρου της ηγέτιδος χώρας Σας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι «η χαρά και ο ενθουσιασμός διά την εκλογικήν Σας νίκην δεν είναι μόνον προσωπικά συναισθήματα. Είναι και του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου με τας ανά τον κόσμον Επαρχίας του, με πρώτην την Ελληνορθόδοξον Αρχιεπισκοπήν Αμερικής με τον άξιον ποιμενάρχην της Ελπιδοφόρον και Σας ευχαριστούμεν διότι τον περιβάλλετε με αγάπην και τιμήν».

Ακόμη τονίζεται ότι «πέραν του Πατριαρχείου ημών, χαιρετίζουν την επικράτησίν Σας εκατομμύρια Αμερικανών, αλλά και πολιτών όλου του ελευθέρου κόσμου, εις τους οποίους δίδετε ελπίδα (θα ελέγομεν βεβαιότητα) δι’ ένα καλύτερον κόσμον, όπου θα επικρατούν αι αιώνιαι αξίαι και τα ιδεώδη της πολιτισμένης ανθρωπότητος».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπενθυμίζει, στο γράμμα του, την μακρά ενασχόληση του Οικουμενικού Θρόνου με τα ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής. Εκφράζει δε την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τις πρωτοβουλίες που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να λάβει για το επείγον αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, με την προοπτική της προσχώρησης στη Συμφωνία των Παρισίων και της εγγύησης για ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.

«Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κόσμος αναμένει πάρα πολλά από Υμάς, προσευχόμεθα εδώ εις το Φανάριον, που το ετιμήσατε με την παρουσίαν Σας, να Σας χαρίζη ο παντοδύναμος και πάνσοφος Θεός δύναμιν, υγείαν, έμπνευσιν και αντοχήν, διά να εκπληρωθούν όλαι αι προσδοκίαι των ανθρώπων», αναφέρεται στην επιστολή.

«Αναμένουν πολλά από Υμάς όσοι διψούν θρησκευτικήν ελευθερίαν, όσοι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά των, όσοι ποθούν ελευθερίαν και δικαιοσύνην. Και είναι αυτοί τόσοι πολλοί! Συμπεριλαμβάνονται εις αυτούς επίσης αι ιστορικαί θρησκευτικαί κοινότητες της Μέσης Ανατολής που οραματίζονται μίαν ειρηνικήν συνύπαρξιν. Κύριε Πρόεδρε, ο Θεός μαζί Σας».

Ολοκληρώνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι πάντοτε προσεύχονταν και θα συνεχίσει να προσεύχεται για τον κ. Μπάιντεν και την σύζυγό του, με πολλή στοργή και εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε επισκεφθεί το 2011, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009, ο Πατριάρχης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με αφορμή διεθνούς εν πλω περιβαλλοντικού συνεδρίου στον ποταμό Μισισιπή, που διοργάνωσε το πρωτόθρονο Πατριαρχείο είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον τότε πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, και στη συνέχεια με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του στο Number One Observatory Circle, όπου παρακάθησε σε επίσημο δείπνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ