ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σημασία της επίσκεψης Αλ Σίσι στην Αθήνα και τα 12 ναυτικά μίλια

Η σημασία της επίσκεψης Αλ Σίσι στην Αθήνα και τα 12 ναυτικά μίλια
Φωτογραφία αρχείου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Αλ Σίσι, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών.

Η Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που δεν επεκτείνει απλώς το εύρος άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά επεκτείνει και το χώρο εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά και της δικαιοδοσίας της ΕΕ στην ίδια θαλάσσια περιοχή, ακολούθησε την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που αφορά στις θαλάσσιες ζώνες.

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Υποδέχτηκα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi. Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» έγραψε αμέσως μετά την υποδοχή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ν. Δένδιας.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου.

Ο Αμπντέλ Αλ Σίσι θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις, ενώ θα ακολουθήσει σε γεύμα εργασίας.

Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τριμερή Συνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αίγυπτου καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου «οδηγό» προκειμένου να επιλυθούν κι άλλα ζητήματα στην περιοχή.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Αλ Σίσι αναμένεται να στείλει εκ νέου μηνύματα στην Άγκυρα, τη στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ταχθεί υπέρ νέας μιας προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία, ενώ έχει εκφράσει την ανησυχία του για τη στενή συνεργασία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η οριοθέτηση ανατολικά του 28ου παράλληλου, την ίδια ώρα που από τα νότια της Ρόδου (28ος Μεσημβρινός) έως και τα ανοιχτά της Πάφου (32ος Μεσημβρινός), η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο, άρα και τα δικαιώματα στη θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ