ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα για τις δηλώσεις Γεωργιάδη σχετικά με το δεύτερο κύμα

Πολιτική θύελλα για τις δηλώσεις Γεωργιάδη σχετικά με το δεύτερο κύμα
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Γεωργιάδης είπε συγκεκριμένα:

«Πέσαμε τελείως έξω ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο το οποίο είχαμε πιστέψει, κι εγώ αυτό είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα ήταν σχετικά ήρεμοι με έναν αδύναμο ιό.

Άρα η κεντρική μας φιλοσοφία και συγκέντρωση ήταν πως θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε πέντε μήνες για να διορθώσουμε την οικονομική ζημιά του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας τη συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτό όμως ήταν το πρωτόγνωρο που έκανε τη διαφορά. Πιθανόν αν είχαμε σκεφτεί από την αρχή ότι ο ιός δεν θα έρθει τον Οκτώβριο αλλά θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να ήταν όλα τελείως διαφορετικά.»

Κυνική ομολογία

Οξύτατο ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. Η Κουμουνδούρου υποστήριξε ότι:

«Η παραδοχή του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού συνιστά πρωτοφανή και κυνική ομολογία αποτυχίας, ανευθυνότητας και ανικανότητας.»

Προσέθεσε ότι:

«Τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη τις πληρώνει σήμερα όλη η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για το αλλοπρόσαλλο και άρον άρον άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς προετοιμασία και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Είχε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού;»

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε ως εξής:

«Σήμερα, αφού έχουν χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και το ΕΣΥ είναι στα όριά του, η κυβέρνηση θυμήθηκε να επιβάλλει αυτό που δεν τόλμησε το καλοκαίρι γιατί έτσι απαίτησαν τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εγκληματικές της ευθύνες: Αρνητικό τεστ για όποιον ταξιδεύει στην Ελλάδα.»

Απόδειξη ανικανότητας

Σε ανάλογο τόνο και η ανακοίνωση του του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής:

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την εξέλιξη της πανδημίας, γιατί πίστεψε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα καταστήσουν τον ιό αδύναμο και ότι θα είχαν πολύ χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο, για τις επόμενες κινήσεις.

Τρανή απόδειξη της επιπολαιότητας, της ανεπάρκειας, της ανικανότητάς τους. Με απίστευτη ελαφρότητα, βασισμένοι σε σενάρια, άνοιξαν τα πάντα χωρίς προετοιμασία. Άραγε πού βασίστηκαν γι’ αυτές τις απαράδεκτες επιλογές;»

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του με ανάρτησή τοπυ στο Twitter: «Η δήλωσή μου, θα ήταν αυτοκριτική εάν αφορούσε στην στάση της κυβέρνησης και όχι στη φύση του Covid-19, που μέχρι και σήμερα ερευνάται παγκοσμίως και τόσο η επιστήμη, όσο και η πολιτική ηγεσία κάθε χώρας τον διαχειρίζεται, ενώ τον ερευνά παράλληλα».

Επίσης, από το βήμα τις Βουλής έδωσε διευκρινίσεις: «Είπε ο Χαρίτσης ότι με συγχαίρει για τη δήλωση ότι φταίει ο τουρισμός για τα κρούσματα. Πάρτε πίσω τα συγχαρητήρια ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο. Διαβάζω ότι είπα το πρωί, ότι είχαμε πιστέψει στο σενάριο ότι αν ανοίγαμε Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών θα ήμασταν καλύτερα μέχρι Οκτώβρη. Δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και εξαπλώθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Πιθανόν να είχαμε κινηθεί διαφορετικά. Εγώ δεν έκανα καμία σύγκριση του ιού με τον τουρισμό. Ένα σάιτ έβαλε τίτλο που δεν είπα εγώ. Να με συγχαίρετε για αυτά που λέω. Η άνοδος του κορωνοϊού έγινε στην Ελλάδα Οκτώβρη και Νοέμβρη που έχει σχεδόν τελειώσει ο τουρισμός. Μη συνδέουμε αυτά, γιατί χρονικά δεν συμπίπτουν. Δεν συνδέονται λογικά. Αν συνδέονταν θα είχαμε lockdown τον Αύγουστο. Ο ιός κινήθηκε διαφορετικά από όσα αναμέναμε.»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ