ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Άνευ αξίας η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ – Διάλογο άνευ όρων

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Άνευ αξίας η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ – Διάλογο άνευ όρων
AP Photo/Ayse Wieting

Τέλος δεν έχει η προκλητική ρητορική από πλευράς της Άγκυρας, με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να υποστηρίζει πως η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την παράνομη Navtex του Oruc Reis «δεν έχει καμία ισχύ και αξία» για την Άγκυρα.

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση με την οποία επανέλαβε τις γνωστές του αντιρρήσεις σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που το πλοίο μας Oruc Reis συνεχίζει να διεξάγει στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση, αναφέροντας παράλληλα πως οι δηλώσεις της Ελλάδας βασίζονται σε «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» για τα θαλάσσια όρια που «είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική».

Παράλληλα, προστίθεται ότι:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όσον και της ‘τδβκ’».

Και καταλήγει:

«Εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής όπως δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι θέλει λύση, πρέπει αντί να κάνει δηλώσεις που να αυξάνουν την ένταση, στρατιωτικές δραστηριότητες και να υποκινεί παραπλανώντας τρίτα μέρη εναντίον της Τουρκίας, να δώσει θετική απάντηση στην έκκληση μας για διάλογο άνευ όρων».

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα προχώρησε χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε πως η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της για 11-23 Νοεμβρίου σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμιζε δε, πως με την κίνησή της αυτή η Τουρκία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex» εξηγούσε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, και συμπλήρωνε:

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ