ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Μια «ανάσα» από αυστηρότερα μέτρα η Θεσσαλονίκη

Lockdown: Μια «ανάσα» από αυστηρότερα μέτρα η Θεσσαλονίκη
(AP Photo/Giannis Papanikos)

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη, όπως λένε στο CNN Greece κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα αποφασίσει τα μέτρα στη μεσημεριανή συνεδρίαση και στη συνέχεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την εισήγηση των ειδικών, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στη συμπρωτεύουσα -που βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9, ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε πως βρίσκονται στο «τραπέζι» νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας παράλληλα πως θα αφορούν κυρίως στα σχολεία.

Εξέφρασε δε, την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη:

«Με ανησυχεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει. Η εφημερία χθες έκλεισε με 80 εισαγωγές και 20 ύποπτα κρούσματα. Υπολογίστε αυτόν τον αριθμό κάθε μέρα για τις επόμενες 10-15 μέρες. Εκπονήσαμε ένα έκτακτο πλάνο, από καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές αίθουσες και έχουμε άλλες 100, όταν όλη η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται και έχουν περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη κατά 70% και 30% από γύρω περιοχές».

«Υπάρχουν έκτακτα περιστατικά και εκτός κορωνοϊού, τροχαία, καρδιακά, είναι προφανές ότι το ΕΣΥ και μπορεί και αντέχει και τα αντιμετωπίζει και αυτά. Σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, είναι προφανές ότι μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία και αυτό γίνεται μοιραία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Στοπ στις βραδινές μετακινήσεις

Νέοι περιορισμοί μπαίνουν από σήμερα στις μετακινήσεις των πολιτών όλης της χώρας την ώρα που ο κορωνοϊός μοιάζει ανεξέλεγκτος, επιφέροντας βαρύ «χτύπημα» στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Από σήμερα οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Όσον αφορά στην τηλεργασία, από σήμερα κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery).

Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Ενόψει των νέων περιορισμών, ο πρωθυπουργός ανάρτησε στους λογαριασμούς που διατηρεί στα social media ένα βίντεο με το μήνυμα:

«Για να μείνουμε ασφαλείς, μένουμε σπίτι».

https://www.instagram.com/p/CHgTyfDDRD8

Όπως τονίζει στη λεζάντα, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, «θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία για να βγούμε νικητές».


Τι ισχύει από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

Από τις 5 το πρωί μέχρι τις 21.00 οι μετακινήσεις επιτρέπονται για του παρακάτω λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.Τέλος τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν.

Σήμερα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00. Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Νέο τριπλό σοκ

Κι ενώ οι νέοι περιορισμοί ετοιμάζονται να μπουν στη ζωή μας, το κορωνοϊός μοιάζει να «θερίζει» σε όλη την επικράτεια, καθώς κανένα δείγμα ανάσχεσης της πανδημίας δεν εντοπίζεται προς το παρόν.

Τα 3.316 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες σε συνδυασμό με τους 50 νέους νεκρούς αναγκάζουν τους αρμοδίους να ρίχνουν στο τραπέζι νέες εκτιμήσεις και σχεδιασμούς ενεργοποιώντας όλα τα επιχειρησιακά σχέδια για τη νοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη Βόρεια Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, με τη Θεσσαλονίκη να «ηγείται» για ακόμη μια ημέρα με 828 νέα κρούσματα, και τη Δράμα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Καβάλα και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό του ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ειδικότερα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτών των περιφερειών βρίσκονταν μέχρι και χθες τουλάχιστον 1.257 ασθενείς από τους περίπου 2.240 που νοσηλεύονταν συνολικά.

Ανάλογη -τεράστια- επιβάρυνση καταγράφεται και στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 337 διασωληνωμένους που δηλώθηκαν χθες –νέος αριθμός ρεκόρ και ίσως ο πλέον ανησυχητικός-, οι 154 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, όπου τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται ένα έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κλινών, απλών και ΜΕΘ, για ασθενείς με κορωνοιό, αλλά και για την αντιμετώπιση των άλλων περιστατικών, χάρη και στη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

Κικίλιας: Επιστρατεύονται όλα τα μέσα του συστήματος υγείας


Την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη χώρα μας αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Σκάι, το βράδυ της Πέμπτης.

«Η κατάσταση πιέζει το σύστημα υγείας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Δεν είναι θέμα μόνο ΜΕΘ, όσες και αν ανοίξουν, πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τον ιό».

Αναφορικά με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια είπε πως ήδη αξιοποιείται το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 και πως ιδιωτικά νοσοκομεία ρίχνονται στη μάχη για να ανακουφιστεί το ΕΣΥ.

Όπως είπε, ξεκινήσαμε από 43 κλίνες και έχουν ανοίξει δεκάδες στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε πως «θα στηρίξουμε τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».

Στη συνέχεια είπε πως κάθε επιβαρυμένη περιοχή θα παρέχει βοήθεια σε άλλες.

«Έχω δώσει έγκριση να πηγαίνουν περιστατικά και στη Λάρισα ενώ θα μπορούν να γίνονται αεροδιακομιδές με κάψουλες από τη βόρεια Ελλάδα. Η Λάρισα θα τη στηρίξει η Λαμία, η Λαμία τη Χαλκίδα και πάει λέγοντας».

Τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

- 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 756 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 98 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 101 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 88 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 194 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 105 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 87 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ