ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Θεοδωρικάκος: Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο από τη Δευτέρα

Κορωνοϊός - Θεοδωρικάκος: Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο από τη Δευτέρα
INTIME NEWS

Διευκολύνσεις σε δημοσίους υπαλλήλους που είναι γονείς, αύξηση στο μέγιστο βαθμό όπου είναι εφικτό της τηλεργασίας και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους ηλικιωμένους και τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε το Σάββατο από το υπουργείο Υγείας ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για την λειτουργία του Δημοσίου που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου:

  • Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, βάσει συγκεκριμένου πλάνου εργασιών, στο Δημόσιο Για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο
  • Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε κάνοντας χρήση άδειας.
  • Οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε θα μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού

«Στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά, ώστε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να είναι στο σπίτι με το παιδί του. Συνεπώς, αυτό από την επόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και δύο εβδομάδες ισχύει απολύτως και για τους γονείς παιδιών σε σχολεία που είναι είτε σε δημοτικά είτε σε νηπιαγωγεία είτε στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας».

  • Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς - η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου - εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Συνεπώς παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών κατά τις οποίες παραμένουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

  • Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιοκτητών ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής, με υποχρέωση επιστροφής μόνο 50%.

  • Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν. Τα ωράρια εργασίας παραμένουν τρία (07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09:00 - 17:00), για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Ωστόσο, για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στο ωράριο, η εκάστοτε υπηρεσία υποχρεούται να ενημερώσει το κοινό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, η Αυτοδιοίκηση καλείται να στηρίξει με κάθε μέσο τις ευάλωτες και οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

  • Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθούν από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση προχωρά στην περαιτέρω ενδυνάμωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο απευθύνεται σε μοναχικούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αλλά και σε πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Όπως είπε, και στην περίπτωση αυτή μπορεί το πρόγραμμα να ενισχυθεί με ευθύνη των Δήμων από το προσωπικό των δημοσίων δομών, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος απηύθυνε, εξάλλου, κάλεσμα στους δημάρχους να επιτηρήσουν με μεγαλύτερη έμφαση τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και αυτοπροστασίας. Μάλιστα, είπε ότι έρχεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία τους παρέχονται διοικητικά οι ανάλογες διευκολύνσεις για το σκοπό αυτό.

Απαλλαγή επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη - Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ

«Επειδή είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, εχει ληφθεί η απόφαση να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, τα μαγαζιά και οι εταιρείες καθ’ολη τη διάρκεια του lockdown», πρόσθεσε.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ