ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητικό μήνυμα Τατάρ για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Προκλητικό μήνυμα Τατάρ για λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Turkish Presidency via AP

Στη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών επιμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως προκύπτει από το μήνυμά του για την «επέτειο» της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι «οι Ελληνοκύπριοι γείτονές μας θα πρέπει να αφήσουν το όνειρό τους και να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι, επίσης, δική μας πατρίδα και ότι έχουμε επίσης κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο. Διαφορετικά όλοι θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο».

Σε άλλο σημείο του «διαγγέλματός του» ισχυρίστηκε για το θέμα των συνομιλιών ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία απέτυχαν και προέταξε ότι «πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι με νέες ιδέες και μοντέλα».

Εκανε αναφορά στα γεγονότα του '74 και στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ειρηνευτικής επιχείρησης».

«Είμαστε περήφανοι. Είμαστε ασφαλείς. Γνωρίζουμε την αξία της δημοκρατίας μας και πρέπει να είμαστε σε μια προσπάθεια να την οδηγήσουμε σε καλύτερες μέρες. Πρέπει να δοξάζουμε την τδβκ», είπε.

Ανέφερε ότι η λύση είναι και δική τους απαίτηση, αλλά, υποστήριξε, δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η επίτευξή της μόνο με τη δική τους αφοσίωση. «Και είναι γεγονός ότι οι γείτονές μας δεν εγκατέλειψαν το όνειρό τους για επιστροφή στο 1974 και την υπαγωγής μας υπό την εξουσία τους», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε σε σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή που αφορούν τα ενεργειακά και το εμπόριο και είπε ότι πρέπει να αντλούνται διδάγματα από την ιστορία.

«Αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας», συνέχισε.

Αν διασπαστεί η ενότητα και δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορούν να συμβιβάσουν το «κράτος, την κυριαρχία, τα εδάφη και την ασφάλεια, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να ονειρεύεται επιστροφή πριν από το 1974», υποστήριξε.

Εξάλλου, είπε ότι αναμένει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» όσο το δυνατό πιο σύντομα, όπως και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ