ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Όλοι οι αρχηγοί να αφήσουμε ένα λουλούδι

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Όλοι οι αρχηγοί να αφήσουμε ένα λουλούδι
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Θέση στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει με «φόντο» τον εορτασμό του Πολυτεχνείου παίρνει με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που καλεί τα κόμματα όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο» αναφέρει ο πρωθυπουργός, και συμπληρώνει:

«Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.


Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό.


Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα».

Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι.

«Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων. Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας».

Και καταλήγει:

«Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.


Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.


Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.


Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

Πεδίο αντιπαράθεσης

Τις τελευταίες ώρες, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου εξελίσσεται σε πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν θα επιτραπεί η πορεία και την αντιπολίτευση να αντιδρά σφόδρα για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων που έχει ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ.

Την Κυριακή, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 υπέγραψαν κείμενο που πρότεινε η Κ.Ο. του ΚΚΕ, εναντία στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η συνεννόηση έγινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που Δημήτρη Κουτσούμπα με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως είχε γράψει το CNN Greece το συγκεκριμένο κείμενο θα απευθυνθεί επίσης σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θα επιδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που τα τρία κόμματα συνυπογράφουν μια έκκληση.
Το κείμενο αρνήθηκε να υπογράψει η Φώφη Γεννηματά.

Προσφυγές στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω της πανδημίας προσέφυγαν το κόμμα «ΜέΡΑ25» και ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και μικρός αριθμός πολιτών.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.

Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και ευρωπαϊκή νομολογία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ