ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Η αστυνομία θα εμποδίσει τις συγκεντρώσεις

Πέτσας στο CNN Greece: Η αστυνομία θα εμποδίσει τις συγκεντρώσεις
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Ξεκάθαρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το φετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, o κ. Πέτσας επεσήμανε πως φέτος ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, όπως συνέβη το Πάσχα, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου.

«Όπως την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου βρήκαμε τον τρόπο να εορτάσουμε, αυτό θα συμβεί και για την επέτειο του Πολυτεχνείου», τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα όπως όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση, θα απομονωθούν από τους ίδιους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω σε ότι έχει αποφασιστεί για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, με την αστυνομία να εφαρμόζει το επιχειρησιακό της σχέδιο και να παρεμποδίζει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Και πρόσθεσε πως η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας, που όμως φέτος λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να εορταστεί όπως είθισται.

Πολυτεχνείο: Νέες προσφυγές στο ΣτΕ για την απαγόρευση εορτασμών

Πολυτεχνείο: «Θύελλα» αντιδράσεων για την απαγόρευση της πορείας

Συνεχίζονται οι επαφές Τσίπρα για το Πολυτεχνείο - Επικοινωνία με Γεννηματά - Βελόπουλο

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως συγκεντρώσεις και πορείες - την ώρα που ισχύει γενικό lockdown - δεν επιτρέπονται.

«Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα, ώστε να βγούμε από το lockdown όπως έχει προγραμματιστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες σε απείθεια κατά των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Και κανένας δεν μπορεί από τη μια να καλεί «σε καραντίνα» και από την άλλη να προσφέρει κάλυψη σε αντιδραστικούς αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Σε μια πορεία, ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός. Ας επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα της μάχης», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε σήμερα, ο πρωθυπουργός:

«Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.


Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.


Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.


Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».


Πεδίο αντιπαράθεσης

Τις τελευταίες ώρες, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου εξελίσσεται σε πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν θα επιτραπεί η πορεία και την αντιπολίτευση να αντιδρά σφόδρα για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων που έχει ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ.

Την Κυριακή, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 υπέγραψαν κείμενο που πρότεινε η Κ.Ο. του ΚΚΕ, εναντία στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η συνεννόηση έγινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που Δημήτρη Κουτσούμπα με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως είχε γράψει το CNN Greece το συγκεκριμένο κείμενο θα απευθυνθεί επίσης σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θα επιδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που τα τρία κόμματα συνυπογράφουν μια έκκληση.
Το κείμενο αρνήθηκε να υπογράψει η Φώφη Γεννηματά.

Προσφυγές στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω της πανδημίας προσέφυγαν το κόμμα «ΜέΡΑ25» και ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και μικρός αριθμός πολιτών.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.

Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και ευρωπαϊκή νομολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ