ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θύελλα» για το Πολυτεχνείο: Η παρέμβαση Μητσοτάκη και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης

«Θύελλα» για το Πολυτεχνείο: Η παρέμβαση Μητσοτάκη και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Μετά τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, το lockdown και το κλείσιμο των σχολείων, ο κορωνοϊός έχει ανοίξει νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – αυτό των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Την ώρα που η αντιπολίτευση εξαπολύει συντονισμένα «πυρά» κατά της κυβέρνησης για την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Σε μήνυμα – παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως φέτος δεν γιορτάστηκε ούτε η 25η Μαρτίου, ούτε η 28η Οκτωβρίου – κάτι που δεν μείωσε τη σημασία τους.

«Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε δε, αδιανόητο «κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης, την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση τις οδηγίες των ειδικών».

Και κατέληξε λέγοντας:

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

Πέτσας: Η αστυνομία θα παρεμποδίσει τις συγκεντρώσεις

Ξεκάθαρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, o κ. Πέτσας επεσήμανε πως φέτος ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, όπως συνέβη το Πάσχα, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου.

«Όπως την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου βρήκαμε τον τρόπο να εορτάσουμε, αυτό θα συμβεί και για την επέτειο του Πολυτεχνείου», τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα όπως όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση, θα απομονωθούν από τους ίδιους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω σε ότι έχει αποφασιστεί για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, με την αστυνομία να εφαρμόζει το επιχειρησιακό της σχέδιο και να παρεμποδίζει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Και πρόσθεσε πως η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας, που όμως φέτος λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να εορταστεί όπως είθισται.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η δήλωση – παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη» απόφαση την απαγόρευση συναθροίσεων.

«Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες», είπε και τον κάλεσε για άλλη μια φορά να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε ανακοίνωσή του:

«Ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και αφού έχει αναστείλει το Σύνταγμα με απαγόρευση συναθροίσεων πανελλαδικά και έχει απειλήσει κόμματα και φορείς με συλλήψεις αν τιμήσουν συμβολικά τη μνήμη της επετείου του Πολυτεχνείου, μιλάει τώρα εναντίον του διχασμού. Του διχασμού που ο ίδιος δημιούργησε. Και για ακόμη μία φορά προαναγγέλλει και μάλιστα δημόσια τη στάση και τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, μη αντιλαμβανόμενος ότι ο θεσμός του Αρχηγού του κράτους δεν είναι επικουρικός στο ρόλο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η πρότασή του για τη συμμετοχή των έξι πολιτικών αρχηγών από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσκρούει στην ίδια διάταξη δημοσίων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, την οποία η κυβέρνησή του ανακοίνωσε. Ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη ξεπερνά πλέον κάθε φαντασία».

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ, που σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Το εκ των υστέρων «κάλεσμα» του κ. Μητσοτάκη για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο μνημείο του Πολυτεχνείου είναι προσχηματικό, αφού ο ίδιος έσυρε πρώτος το χορό του αυταρχισμού, της πόλωσης και του διχασμού για μικροκομματικό όφελος».

Σακελλαροπούλου: Προέχει το εθνικό συμφέρον

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, καθώς και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), οι οποίοι της επέδωσαν ψήφισμα με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.

«Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε η κυρία Σακελλαροπούλου και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Αναφορικά με την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων, η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ