ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Μονόδρομος το κλείσιμο όλων των σχολείων

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Μονόδρομος το κλείσιμο όλων των σχολείων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / © Intime p.a.

Την εκτίμηση ότι ήταν επιβεβλημένο η πολιτεία να αποφασίσει τη διακοπή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών εξέφρασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε αρχικά σε μια «πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Science και κύριος ερευνητής είναι ο Έλληνας καθηγητής στο Λονδίνο, ο κ. Κασσιώτης», βάσει της οποίας «τα παιδιά είχαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό τέτοια αντισώματα σε σχέση με τους ενήλικες».

«Με απλά λόγια», είπε η λοιμωξιολόγος «αυτή η μελέτη μπορεί να μας προσφέρει ακόμα μία εξήγηση, γιατί τα παιδιά νοσούν ηπιότερα ή εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στην λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό».

Αναφερόμενη στην κατάσταση στα σχολεία, η κυρία Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι «ακόμα και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους. Δεν φαίνεται δηλαδή το ένα παιδί να κόλλησε το άλλο μέσα στο σχολείο αλλά φαίνεται ότι απλά τα κρούσματα αυτά αντικατοπτρίζουν το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής».

Όπως υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου «σημασία έχει να δει κανείς τα νούμερα που μας δίνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα» προσθέτοντας ότι «ναι μεν έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών αλλά αυτό είναι λογικό αφού, γενικά, όπως ήδη είπαμε, στη χώρα μας έχουμε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο».

«Αν κοιτάξει όμως κανείς το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, βλέπει ότι αυτό έχει παραμείνει σταθερό. Στις 15 Οκτωβρίου αυτό ήταν 7,2 και στις 15 Νοεμβρίου ήταν 7,5, διαπιστώνεται δηλαδή ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου, γεγονός που δείχνει ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες», υπογράμμισε η γιατρός.

Σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, η ίδια δήλωσε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας άλλαξαν πολύ και με ένα τόσο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, το κλείσιμο των σχολείων ήταν μονόδρομος» γιατί, όπως είπε, «το κύριο πρόβλημα που δημιουργούν τα ανοιχτά σχολεία είναι η κινητικότητα του πληθυσμού που συνδέεται με τη λειτουργία των σχολείων».

«Αυτή δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά μόνο των μαθητών από και προς το σχολείο, αλλά και την μεταφορά των εκπαιδευτικών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του σχολείου, την τροφοδοσία, την καθαριότητα, και βέβαια την κινητικότητα των γονέων που εργάζονται και δεν παραμένουν στο σπίτι. Έτσι, ενώ είναι σαφές από τη βιβλιογραφία ότι το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την πανδημία και τα στοιχεία και από τη χώρα μας δείχνουν ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα, τα δημοτικά αποφασίστηκε να κλείσουν με στόχο τη δραστική μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γιατί η αλήθεια είναι ότι όσο τα σχολεία είναι κλειστά υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού», εξήγησε η επιδημιολόγος.

«Η τηλεκπαίδευση που άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα αποτελεί μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους, διότι ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά χρειάζονται επιτήρηση», πρόσθεσε.

«Βέβαια από την άλλη, σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς που λείπαμε αρκετά από το σπίτι όσο τα παιδιά μας ήταν μικρά, και τώρα πια έφυγαν, αναλογιζόμαστε τι ωραία θα ήταν να είχαμε κι εμείς την ευκαιρία, όσο αυτά ήταν ακόμα μικρά και μας άκουγαν, να είχαμε λίγες ώρες μαζί τους» ανέφερε η κυρία Παπαευγγέλου, προσθέτοντας «ίσως είναι μια ευκαιρία να περάσετε ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας τις επόμενες δύο εβδομάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ