ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο: Η πολιτική κόντρα, η πανδημία και το μήνυμα Μητσοτάκη

Πολυτεχνείο: Η πολιτική κόντρα, η πανδημία και το μήνυμα Μητσοτάκη
CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Η σημερινή επέτειος του Πολυτεχνείου δυναμίτισε το πολιτικό σκηνικό, με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να χτυπά «κόκκινο» λόγω της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η φέτος λόγω της πανδημίας είναι απολύτως λογικό να μην γίνουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις και είναι λάθος που το συγκεκριμένο θέμα έχει αποκτήσει πολιτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το να μην γίνουν συγκεντρώσεις είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και δημόσιας υγείας.

Πάντως, η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα έντονη και παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη να γίνουν οι εκδηλώσεις εορτασμού και να θεωρήσει ως συνταγματική την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Σε μήνυμα – παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως φέτος δεν γιορτάστηκε ούτε η 25η Μαρτίου, ούτε η 28η Οκτωβρίου – κάτι που δεν μείωσε τη σημασία τους.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.



Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.



Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε πως φέτος ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, όπως συνέβη το Πάσχα, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου.

«Όπως την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου βρήκαμε τον τρόπο να εορτάσουμε, αυτό θα συμβεί και για την επέτειο του Πολυτεχνείου», τόνισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα όπως όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση, θα απομονωθούν από τους ίδιους τους πολίτες.

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε με αφορμή τη δήλωσηπαρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη» απόφαση την απαγόρευση συναθροίσεων.

«Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες», είπε και τον κάλεσε για άλλη μια φορά να αποσύρθει «αυτή την αντισυνταγματική διάταξη».

Τα βέλη του στον πρωθυπουργό έριξε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σε ανακοίνωση του τόνισε πως «το εκ των υστέρων κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο μνημείο του Πολυτεχνείου είναι προσχηματικό, αφού ο ίδιος έσυρε πρώτος το χορό του αυταρχισμού, της πόλωσης και του διχασμού για μικροκομματικό όφελος».

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις.

Στους βασικούς άξονες του σχεδίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αυστηροί προέλεγχοι σε μετρό αλλά και κύριους οδικούς κόμβους της Αθήνας.

Η απόφαση που ελήφθη στις συσκέψεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της πολιτικής ηγεσίας είναι απλωθεί ένα δίχτυ σε όλη την Αθήνα από μικρές ευέλικτες ομάδες αστυνομικών που θα κάνουν εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους και θα σταματούν άτομα που θα κατευθύνονται προς τα σημεία που υπάρχουν καλέσματα για συγκέντρωση και πορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ