ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος

Τηλεδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος
Olivier Hoslet, Pool via AP

Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. 

Θα ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις τρέχουσες υποθέσεις, εξετάζοντας τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ευρωπαίος Αξιωματούχος σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Οκτωβρίου η Τουρκία επέλεξε διαφορετική πορεία, προβαίνοντας σε δράσεις που βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα όσων της ζητήσαμε να κάνει».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «προσφέρουμε διάλογο στην Τουρκία επί όλων των θεμάτων που είναι σημαντικά για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και επί της συμπεριφοράς της σε διάφορα πεδία. Μέχρι στιγμής η απάντησή της είναι μη φιλικές δράσεις που αντιβαίνουν στο πνεύμα των προτάσεών μας. Οι 27 θα καταλήξουν σε συμπεράσματα επ' αυτών».

Επιπροσθέτως θα συζητηθούν, το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Αιθιοπία. Η ανταλλαγή για το Αφγανιστάν πραγματοποιείται πριν από τη διεθνή διάσκεψη υπουργών δωρητών, που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα συζητήσουν για την πολυμερή προσέγγιση, με σκοπό να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να αναζωογονήσει καλύτερα το παγκόσμιο πολυμερές σύστημα - με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του.

Στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί πρόκειται να ανταλλάξουν απόψεις με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται η συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ