ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριακίδου: Υπομονή μέχρι την κυκλοφορία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου

Κυριακίδου: Υπομονή μέχρι την κυκλοφορία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου
Η Κύπρια επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

Υπομονή μέχρι την κυκλοφορία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνέστησε η αρμόδια Κύπρια επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, και διαβεβαίωσε πως η πρόσβαση θα είναι ταυτόχρονη σε όλα τα κράτη μέλη. 

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο την «οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία: ετοιμότητα και ανθεκτικότητα», η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως η κόπωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός μετά τον κορωνοϊό και παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα.

Ενημερώνοντας για τις διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρίες, είπε πως έχει ήδη υπογράψει με την AstaZeneca , την Johnson & Johnson και τη Sanofi.

«Ετοιμάζομαι να υπογράψω με τη Pfizer και την CureVac, ενώ προχωράμε και με τη Moderna», είπε.

Τον έλεγχο του εμβολίου έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου.

Στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου

Στην εκτίμηση πως οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer και BioNTech από τα μέσα Δεκεμβρίου, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων στις δοκιμές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Reuters TV, ο Ουγούρ Σαχίν δήλωσε ότι αν όλα πάνε καλά, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα μπορούσε να δώσει έγκριση για την επείγουσα χρήση του προς τα τέλη του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου ή νωρίς στο δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Η υπό προϋποθέσεις έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, σημείωσε.

Ελπίδες και από το εμβόλιο των Astra Zeneca/Οξφόρδης

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύσει σήμερα η εταιρεία AstaZeneca για το υπό δοκιμή εμβόλιό της, αφού όπως υποστηρίζει, αναπτύσσει σημαντική ανοσία στους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική εξέλιξη στην κούρσα ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Moderna και οι Pfizer/BioNTech για τα δικά τους εμβόλια το τελευταίο διάστημα.

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 56 έως 69 ετών καθώς και σε άτομα ηλικίας άνω των 70.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ