ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση του lockdown - Σε εγρήγορση το Μαξίμου

Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση του lockdown - Σε εγρήγορση το Μαξίμου
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται διαρκώς για τα επιδημιολογικά δεδομένα

Στο επίκεντρο της προσοχής εξακολουθεί να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ και τα νοσοκομεία της περιοχής δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα από σήμερα στις 06:00 το πρωί, κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

Σε ό,τι αφορά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας.

Η ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οδήγησε το υπουργείο Υγείας στο να αποστείλει «τελεσίγραφο» στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για COVID-19, αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξη. Σε έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας ζητούσε άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19, με τις κλινικές να απαντούν ότι δεν μπορούν να τις διαθέσει, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να δηλώνει πως θα προχωρήσει σε επίταξη.

Αναφορικά με την άρση του lockdown οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, καθώς τότε θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αρθεί το lockdown όσο νωρίτερα γίνεται, ωστόσο όλα θα κριθούν από το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η κατάσταση με τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ