ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Με αντί-Νavtex απαντά η Αθήνα στη νέα πρόκληση (χάρτης)

Oruc Reis: Με αντί-Νavtex απαντά η Αθήνα στη νέα πρόκληση (χάρτης)
AP Photo

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Νωρίτερα, σήμερα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex που παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis -που ολοκληρώνονταν με βάση προηγούμενη Navtex στις 23 Νοεμβρίου- έως τις 29 Νοεμβρίου σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.

O χάρτης της τουρκικής Navtex αγγίζει τα όρια του Καστελόριζου

Το «φλερτ» του Καλίν με τους Ευρωπαίους και το «γκριζάρισμα» του Ακάρ

Την ώρα που ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου δήλωνε στους Ευρωπαίους ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας φρόντιζε να… γκριζάρει εκ νέου το Αιγαίο ενώ παράλληλα εκδόθηκε και νέα παράνομη Navtex για το Oruc Reis.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να βλέπουν στρατηγικά τις σχέσεις του μπλοκ με την Τουρκία και να αφήσουν «στην άκρη όλε τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας – ΕΕ μέσω μιας “στρατηγικής νοοτροπίας”».

Ο Καλίν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10-11 Δεκεμβρίου, όταν και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το «φλερτ» του Καλίν με τους Ευρωπαίους και το «γκριζάρισμα» του Ακάρ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ