ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα: Το Oruc Reis θα αποχωρήσει στις 29 Νοεμβρίου

Άγκυρα: Το Oruc Reis θα αποχωρήσει στις 29 Νοεμβρίου
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Την ολοκλήρωση των εργασιών του Oruc Reis αποκαλύπτει η Άγκυρα, με το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας να ανακοινώνει ότι το ερευνητικό σκάφος θα τελειώσει τη συλλογή δεδομένων και θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται στις 29 Νοεμβρίου.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του πως το Oruc Reis θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα.

«Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε προκλητικά ο ίδιος.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μιλήσει και για «κοινές έρευνες και γεωτρήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές μόλις ώρες μετά από την τελευταία πρόκληση της Άγκυρας -την έκδοση νέας Navtex για το Oruc Reis ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, αγγίζοντας τα όρια του νησιού.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, που απάντησε με αντί-Navtex ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση ζητώντας από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους.

«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι απάντησε στην Αθήνα με μια επίσης αιχμηρή ανακοίνωση.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο».

Το νέο αυτό «επεισόδιο» στην κόντρα μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας έρχεται ενώ το κλίμα που διαμορφώνεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επιβολή κυρώσεων

Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Πέμπτη, όπου έγινε λόγος για επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο θεωρήθηκαν αντίθετες προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως προκαλούν περαιτέρω εντάσεις. […] Είναι σημαντικό να κατανοήσει η Τουρκία πως η συμπεριφορά της διευρύνει το χάσμα της από την ΕΕ. [….] Για να υπάρξει επιστροφή σε θετική ατζέντα, όπως επιθυμούμε, θα απαιτήσουμε τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά», τονίζεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει διορία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της –ένα «τελεσίγραφο» που φτάνει σιγά – σιγά προς το τέλος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ