ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λινού στο CNN Greece: Μεγάλος αριθμός θανάτων πιθανώς για άλλες δύο - τρεις εβδομάδες

Λινού στο CNN Greece: Μεγάλος αριθμός θανάτων πιθανώς για άλλες δύο - τρεις εβδομάδες
ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εξαιρετικά προσεκτική σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη της πανδημίας, εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού σε συνομιλία της με το CNN Greece.

Ερωτηθείσα για το πότε πρέπει να περιμένουμε πτώση του αριθμού των θανάτων και των διασωληνωμένων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, είπε ότι οι αριθμοί των θανάτων από Covid και των διασωληνωμένων αντιστοιχούν στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού πριν 1-2 εβδομάδες.

Αυτοί βέβαια δεν είναι απόλυτοι αριθμοί, αλλά τάξη μεγέθους.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε για 2-3 εβδομάδες με μεγάλους αριθμούς θανάτων. Στη συνέχεια αν πέσουν τα κρούσματα, θα δούμε και πτώση στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Πρέπει οπωσδήποτε τα κρούσματα να πέσουν στο 50% για να αλλάξει η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή όμως δεν ξέρουμε πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα. Δεν έχουμε καθαρή εικόνα. Αν συνεχίσουν όντως να πέφτουν, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Η αντοχή των γιατρών

Στην ερώτηση του CNN Greece αν αντέχει το ΕΣΥ για ακόμα 2-3 εβδομάδες με τόσο υψηλό αριθμό διασωληνωμενων και νοσηλευόμενων, η Αθηνά Λινού απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πρόβλεψη.

Τόνισε όμως ότι η αντοχή του ΕΣΥ εξαρτάται από την αντοχή των γιατρών.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να στηριχτούν οι γιατροί ψυχολογικά και βιολογικά, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον πολύ αυξημένο φόρτο δουλειάς.

Το lockdown

Η κ. Λινού εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται πιο σκληρό lockdown. Αυτό που απαιτείται είναι να πειστεί ο κόσμος να εφαρμόσει τα υφιστάμενα μέτρα.

Χρειάζεται ακόμα πολύ καλός αερισμός όλων την κλειστών χώρων (ιδιαίτερα των χώρων εργασίας) για να μη συσσωρεύεται ο κορωνοϊός στην ατμόσφαιρα, να αυξηθεί η τηλεργασία και τα ψώνια από το σπίτι για τα super market, να γίνονται περισσότερες δραστηριότητες στο ύπαιθρο, να βελτιωθεί η ιχνηλάτιση.

Γενικά, πρέπει να μειωθεί η επαφή μεταξύ των ανθρώπων.

Τα Χριστούγεννα

Για το αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάπως πιο φυσιολογικά Χριστούγεννα, η Αθηνά Λινού εκτίμησε ότι αν πέσουν τα κρούσματα, θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή εστίαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ