ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Η πιο δύσκολη φάση του 2ου κύματος – Προβλέπεται αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων

Κορωνοϊός: Η πιο δύσκολη φάση του 2ου κύματος – Προβλέπεται αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων
larissapress.gr

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μπει στην πιο δύσκολη φάση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Χτες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους με 540, ενώ για δεύτερη συνεχή μέρα οι θάνατοι από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 100 –χτες χάσαμε 103 ανθρώπους. Για τις επόμενες μέρες δεν φαίνεται να υπάρξει βελτίωση στους μακάβριους δείκτες. Ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, στο σημερινό briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή την εβδομάδα:

«Θα γίνουμε μάρτυρες μίας αντιφατικής κατάστασης, ήτοι από τη μία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων θα βαίνει μειούμενος εξ αιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και δυστυχώς των θανάτων θα αυξάνει, εξ αιτίας του βαρέος επιδημιολογικού φορτίου των προηγουμένων ημερών.»

Γιατί θα αυξηθούν οι θάνατοι

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είχε εξηγήσει στη συνέντευξή της στο CNN Greece:

«Οι αριθμοί των θανάτων από Covid και των διασωληνωμένων αντιστοιχούν στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού πριν 1-2 εβδομάδες. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε για 2-3 εβδομάδες με μεγάλους αριθμούς θανάτων. Στη συνέχεια αν πέσουν τα κρούσματα, θα δούμε και πτώση στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.»

Αγωνία για τη Βόρεια Ελλάδα

Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τις αντοχές του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια Covid αν δεν τύχει έγκαιρα της δέουσας ιατρικής αντιμετώπισης, οδηγεί σε ανεξέλεγκτο κύμα θανάτων –αυτό που συνέβη στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα.

Ενδεικτικό του οριακού σημείου που βρίσκεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, είναι το ότι στήθηκε υπαίθριο νοσοκομείο στο parking του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου. Επιπλέον, σύμφωνα με το magnesianews, ο στρατός στήνει σκηνές στο προαύλιο του Νοσοκομείου Βόλου προκειμένου να εξυπηρετούνται εκεί βραχείες νοσηλείες και τεστ κορωνοϊού, καθώς οι δυνατότητες του νοσοκομείου έχουν εξαντληθεί

Όχι ακόμα χαλάρωση

Παρά την αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece, αυτή τη στιγμή στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σχετικά:

«Πριν από οποιαδήποτε άρση του τωρινού lockdown, θα έχει διαμορφωθεί και ένας οδικός χάρτης πώς φτάνουμε μέχρι το Μάρτιο.»

Η δε Αθηνά Λινού είπε στο CNN Greexe ότι αν πέσουν τα κρούσματα, θα χαλαρώσουν τα μέτρα προς τις Γιορτές. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα περνάμε τα πιο δύσκολα. Η σκέψη όλων μας είναι με τους ανθρώπους που υποφέρουν και με τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ